13 C
София
петък, 26 февруари, 2021

За пореден път обявиха лидера на Ислямска държава ал-Багдади за ликвидиран – това се случва всяка година

Още новини

Ал-Багдади явно притежава дарбата да възкръсва, защото преди броени дни отново бе ликвидиран – точно както миналата и по-миналата година… Всъщност, за първи път Багдади умира през 2007 година, а според много хора, той изобщо не съществува.

Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че Абу Бакр ал-Багдади, самопровъзгласил се лидер на ИДИЛ, се е самоубил.

Съобщава се, че след като е бил притиснат в убежището си от американските командоси, Багдади е взривил бомба, която е убила освен него и две деца, както и шестима членове на ИДИЛ.

Но както вече споменахме, това не е първият случай, в който ал-Багдади е убиван – а може и да не е последният.

Иракските власти за първи път съобщават за смъртта му през май 2007 г. Генерал-майор Уилям Колдуел обаче, казва пред CNN, че не се знае кой е Багдади или дали изобщо съществува. Освен това, Ислямска държава също отрича смъртта му.

Два месеца по-късно, военният говорител бригаден генерал Кевин Бергнер заявява на пресконференция, че ал-Багдади изобщо не съществува, предава Reuters. Според източниците на Бергнер, лидерът на ИДИЛ е получил иракско име (Багдади, което означава „от Багдад“), така че чуждестранното влияние и лидерство на групата да бъде прикрито от неговите последователи.

Вижте още: Ще стане ли Белгия най-новата ислямска държава в Европа?

През 2009 година, Reuters съобщава, че иракските сили са заловили ал-Багдади. Нещо, което от ИДИЛ отричат. През април 2010 г., тогавашният иракски министър-председател Нури Ал-Малики обявява ал-Багдади за мъртъв, след нанесен въздушен удар, наречен от Джо Байдън (тогава вицепрезидент на САЩ) – „потенциално опустошителен“.

След това ал-Багдади отново е на свобода в Ирак, но не за дълго. Скоро след това, иракските власти казват през Al-Jazeera, че отново са го хванали през декември 2012.

Лидерът на ИДИЛ много рядко показва на камера лицето си, което затвърждава мнението на някои, че може би изобщо не съществува. През 2014 г., той прави единствената си сигурна публична изява, пишат от Independent.

През ноември същата година, някак успявайки да избегне ареста си, ал-Багдади е докладван като „критично ранен“, при въздушен удар. Само пет месеца по-късно, той отново е „сериозно ранен“, при поредния въздушен удар, през април 2015 г.

Абу Бакр ал-Багдади е убиван над 5 пъти, но винаги възкръсва

През 2016 година, след поредни въздушни удари, се появяват доклади, че ал-Багдади отново е убит.

През май 2017 г., лидерът на ИДИЛ отново е убит в Сирия, след поредица от руски въздушни удари, според руското министерство на отбраната и сирийската държавна телевизия.

Познайте какво се случва през февруари 2018 година? Познахте, ал-Багдади е тежко ранен при въздушен удар в Северозападна Сирия.

Вижте още: Войната срещу Ислямска държава е „измислица създадена от САЩ“, твърди експерт

Това докладват иракските власти, като добавят, че лидерът на ИДИЛ страда от „наранявания, диабет и фрактури по тялото и краката, които не му позволяват да ходи без чужда помощ“.

Най-скорошните данни за ал-Багдади са едно 18-минутно видео, в което се предполага, че участва той, както и няколко аудио записа.

Видеото е разпространено от ИДИЛ през април 2019 г., а аудио записите през последните няколко години, като най-новото също е от тази година. Въпреки че не могат да потвърдят, че това е неговият глас, експертите казват, че прилича на гласа от другите записи, съобщават от BBC.

Освен това, Съединените щати са арестували ал-Багдади през 2004 г., но е бил пуснат след разпити, пише The Anti-Media.

Медиите и правителствата очевидно си играят на „убий-хвани-нарани Багдади“, докато широката общественост, дори не е сигурна, че съществува тази, очевидно безсмъртна личност.

Русия отхвърли смъртта на Багдади, като обвини Тръмп в пропаганда. Иранският министър на информацията и комуникационните технологии, Мохамед Джавад Азари Джароми, заяви че САЩ просто са унищожили „своето собствено създание“.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново