-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

За първи път, „Дискавъри“ отвори древноегипетски саркофаг на живо (ВИДЕО)

Още новини

За първи път в историята, американският телевизионен канал „Дискавъри“, излъчи отварянето на древноегипетски саркофаг на живо.

Отварянето на саркофага, който е на 2500 години, се състоя по време на специалното двучасово издание на предаването „Неизвестна експедиция: Египет на живо“.

Саркофагът, който е част от древно гробище, намиращо се на юг от столицата Кайро, съдържа запазена мумия на висш жрец. Около мумията на жреца е открито и златно съкровище.

Древното гробище се състои от мрежа от вертикални шахти, които водят то тунели и гробници, съдържащи 40 мумии, за които се смята, че са били част от „благородния елит“.

Известният египтолог Захи Хауас и неговите сътрудници са отворили общо три саркофага, като другите два са открити в „семейна гробница“.

Едната мумия е била на певица в храма на древното египетско божество Тот – богът на мъдростта, занаятите, науката. Другата мумия е на съпруга ѝ. В гробницата са открити и буркани, които са се използвали за съхраняване на органите на мумиите.

След посещението на „Семейната гробница“, екипът отваря саркофага на жреца, за който се смята, че е бил най-великият жрец на бог Тот. Мумията е увита в ленено платно и украсена със златни ленти.

Сред находките от новооткритото древно гробище е и балсамирана глава. Това е много рядко срещана находка.

Още по темата: 35 факти за Древен Египет, които разделят мита от истината

„Никога през моите 50 години работа в археологията, не съм преживявал нещо толкова грандиозно. Откритията са много специални и уникални. Точно това ме кара да продължавам своята работа. Това ме кара да се чувствам жив и млад.“, споделя Хауас .

Oтваряне на древноегипетски саркофаг на живо:

Телевизионният проект е създаден в сътрудничество с египетското министерство на антиките.

Египетската държава прави всякакви опити да насърчава археологическите открития в цялата страна, за да съживи туризма, който пострада от политическите сътресения през 2011 г.

Туристическият сектор започва да се възстановява, като през 2017 г., страната е посрещнала 8,3 милиона туристи, според правителствени данни. С интензивна реклама, египетското правителство се надява да върне 14-те милионa туристи, посетили Египет през 2010 година.

Източници
1. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6897717/Thousands-year-old-Egyptian-sarcophagus-opened-live-TV.html
2. https://aawsat.com/english/home/article/1669696/thousands-year-old-egyptian-sarcophagus-opened-live-tv
3. https://www.newsweek.com/ancient-egypt-sarcophagus-opened-discovery-1388555

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново