-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Йосиф Сталин – един от най-злите диктатори в човешката история

Още новини

За огромна част от хората по света, няма по-лош човек от Хитлер. Но дали тези хора са запознати със злините извършвани от Йосиф Сталин?

Сталин става лидер на Съветския съюз в началото на 20-те до смъртта си през 50-те години. Той остава в историята, като един от най-опустошителните диктатори, убил милиони хора без угризения.

Гулаг

Едно от най-ужасните неща, случили се под управлението на Сталин е Гулаг – затворнически лагери, където са били изпращани „враговете на работническата класа“, да бъдат лишени от свобода, осъдени на принудителен труд или екзекутирани.

Ужасът на Гулаг е разкрит от Александър Солженицин, бивш затворник, който написва книгата „Архипелагът Гулаг“.  Солженицин описва лагерите като поредица от острови, където хората са работили до смърт.

Лагерите са били използвани и за културен геноцид. Нападнати са балтийските държави, като целта е била изтриване на националната идентичност.

Около 14 милиона души са били изпратени в тези лагери – от дребни престъпници, до политически затворници. Спекулира се по въпроса, колко от тях са излезли живи и здрави.

Основната теза твърди, че загиналите са 3 млн. души, но предвид условията на тежък труд, глад, болести и саморазправи, тази цифра е твърде малка.

Обсебен от външният си вид

Всеки диктатор си има някаква особеност (освен, че обичат да убиват…). Като дете, Йосиф Сталин е бил болен от едра шарка, която е оставила лицето му в ужасни белези.

Това го прави много несигурен в себе си, толкова, че предприема крайни мерки, за да скрие белезите си. Всеки път, когато трябвало да бъде сниман, той лично се е уверявал, че снимката му ще бъде обработена така, че белезите да бъдат скрити.

Стигало се е и до убийството на фотографи, които не са го снимали „правилно“, тоест не е изглеждал добре.

Той, както и други диктатори, е имал няколко двойника, които освен от съображение за сигурност, са се използвали и за снимки отблизо. Сами можете да проверите, че негови снимки на които се виждат белезите му са голяма рядкост.

Островът на канибалите

През 1933 г., Сталин създава т.нар. „Остров на канибалите“, който е толкова ужасяващ, колкото звучи. 6 000 души са изпратени на остров в Сибир, без храна и без шанс да избягат. Всеки затворник, опитал се да избяга е бил ловуван от охраната.

За да избегнат глада, затворниците започнали да ядат мъртвите. Не по-късно се наложило да се убиват помежду си, за да оцелеят.

Повече от 4 000 от тях умират само за четири седмици. Това не е изненада за никого, имайки предвид, че единственото, което са имали е било брашно, няколко инструмента и почти никакви дрехи.

Една трета от депортираните са били твърде слаби, за да стоят на краката си, когато са пристигнали на острова, а 27 са умрели по пътя. Изпратените хора са били смесица от дребни престъпници и среден клас селяни, наричани кулаци.

Голямата чистка

Сталин инициира шестгодишно масово убийство, предназначено да почисти Съветския съюз от хора, които счита за нелоялни или за заплаха.

3 милиона души са загинали по време на тази чистка (възможно е да са повече).

Смъртта си намира и голяма част от военното ръководство. Убийството на толкова много военни лидери, довежда и до сериозни неуспехи при нахлуването на Хитлер.

Най-бруталният период е бил от 1937 до 1938 г. – той става известен като „Ежовщина“, на името на Николай Ежов, ръководител на съветската тайна полиция. Около милион души за били екзекутирани в този период. Самият Николай Ежов също бива екзекутиран по обвинение в държавна измяна.

Култ към личността

И до днес, много хора всъщност харесват Йосиф Сталин. Това се дължи на усърдното промиване на мозъци. Той е бил възхваляван за всичко, което върши, а зомбираните хора са го аплодирали на крака за всяка дума, която е изричал.

Този култ към личността е бил създаден от Сталин, за да спре възникването на каквото и да е било антисталинско движение, което би могло да го свали от власт.

Пресата е изобразявала Сталин почти като бог и го е наричала Отец на народите. Целта на пресата е да се завладеят християнските традиции и да се асоциират със Сталин.

По този начин хората биха прехвърлили предаността си към Исус към Сталин. Думата отец бива прехвърлена от свещениците на него.

Смърт на интелигенцията (1920-1940)

В продължение на 20 години всеки, считан за интелектуалец бил изпращан в затвора, ако не работи в угода на Йосиф Сталин.

Поети, драматурзи, художници и други артисти са били изпращани в затвора за създаването на изкуство, което не е комунистическа пропаганда.

Математици, учени и инженери са били изпращани в затвора за това, че не са успявали да постигнат напредък толкова бързо, колкото искал Сталин.

Сталин изпраща 2000 интелектуалци в затворнически лагери, като 1500 от тях умират.

Метеоролозите също са били изпращани в затвора за неточно прогнозиране на времето. Всеки, който притежавал лично мнение и не е бил съгласен с управлението е свършвал в лагер, където е работил буквално до смърт.

Гладомор

Гладомор е масов глад в Украйна (тогава Съветска Украйна), който се случва през 1932-1933 г.

Счита се за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като броят на жертвите се оценява на 7.5 млн. души (но може и да са повече).

Катастрофата се счита за геноцид над украинците, като понякога се нарича и Украински холокост. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.

Това, което се случва е колективизация на земеделската собственост, а най-силно засегнато е селското стопанство на Украйна. Стига се до там, че се забранява на украинците да произвеждат храна за себе си – това се наказва със смърт.  Според оценките, около 81% от жертвите са етнически украинци.

Пролетта на 1933 г. се счита за пик на глада. Тогава на ден измират по 30 000 души, като една трета са деца под 10 г.. 2500 души са осъдени за канибализъм. Около 100 000 българи загиват в гладомора.

На 23 октомври 2008 г. Европарламентът признава гладомора за престъпление срещу човечеството – геноцид. 26 страни признават геноцида.

България не е сред тях.

Това са само част от злините извършени Сталин. Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно. Оценките на различни учени варират между 35-60 млн души.

Основна разлика между Сталин и Хитлер е, че докато Хитлер воюва с други страни, Сталин избива собствения си народ.

24chasa / eskify / ibtimes / wikipedia

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново