-4.6 C
София
събота, 16 януари, 2021

Ярета – 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно

Още новини

Ярета – странно зелено растение, което изглежда като пришълец, но расте в Южна Америка. Вирее в Андите, на север от Чили и западно от Аржентина, на надморска височина от 3200-4500 метра. И да, наистина изглежда като зелена възглавничка.

Това е растението Ярета и живее в колонии, които достигат възраст до 3000 години.

Ярета - 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно
Снимка: By LBM1948 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65997270

Скалите по планинските райони на Андите изглеждат като покрити с мъх. Всъщност, именно това е растението, което наричат Ярета. Както споменахме, колониите на чудноватото растение могат да доживеят до няколко хиляди години. Ярета е цъфтящо растение, което принадлежи към семейството на сенникоцветните.

Растението се среща в Перу, Боливия, Северен Чили и Западна Аржентина. Любопитно е, че вирее на височини до 5200 метра, където вятърът е силен и непрекъснат, а студът пропуква дори гранитните скали.

За да оцелее в тези тежки условия, това рядко растение вирее на толкова гъсто, че стъблата му могат да поемат теглото на човек. Освен това, растението вирее близо до земята, за да задържа възможно най-много топлина.

Растението, което изглежда като дошло от друга планета

Ярета - 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно
Снимка: Murray Foubister от Flickr

Това му помага и да се противопостави на мощния вятър, който духа на тази голяма надморска височина. Други растения не биха могли да оцелеят.

За да предотврати загубата на влага, растението има листенца, покрити с восък. Друг трик, който използва растението, за да оцелее в негостоприемните Анди, е да расте изключително бавно – с 1,5 см на година.

Ярета - 3000-годишно растение, което изглежда като извънземно
Снимка: By René Bongard, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47838292

По този начин, всяко едно по-голямо растение, което можете да видите, лесно може да бъде на хиляди години. Предполага се, че много от видовете са на възраст над 3000 години.

За жалост, това растение гори много добре, подобно на торф, и традиционно се добива за гориво. С всяка година, все повече и повече се увеличава добива, което застрашава самото съществуване на растението.

Ярета вече е защитен вид, и тъй като расте твърде бавно, растението влиза и в списъка на застрашените.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново