9 C
София
неделя, 20 септември, 2020

WiFi радиация: Невидима заплаха за нашето здраве?

Още новини

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

WiFi радиация: Невидима заплаха за нашето здраве?

Интернет стартира бавно през 60-те години на 20 век, като Арпанет. Днес обаче в 21 век, интернет ни свързва под един виртуален покрив и ни дава безгранични възможности.

Въвеждането на безжичен интернет, или WiFi, означава, че ние можем да имаме достъп до интернет навсякъде и по всяко време.

Веднага след създаването на безжичната връзка, WiFi превзема света като буря и това съвсем не е неочаквано. Сърфирането в интернет от вашия диван, легло или дори стола край басейна вече е възможно благодарение на WiFi.

До есента на 2015 г., 41% от домакинствата в България са декларирали, че притежават поне един смартфон, а както знаем всички смартфони притежават функция за безжичен интернет. Но какво точно е WiFi?

Какво е WiFi?

WiFi (уайфай) е технология, която позволява електронни устройства да обменят данни или да се свързват с Интернет безжично, използвайки радиовълни.

Първоначално тя е лицензирана от WiFi Alliance – търговска асоциация, която поддържа, организира и популяризира Wi-Fi технологията и сертифицира Wi-Fi продукти, ако те отговарят на определени стандарти за оперативна съвместимост.

WiFi радиацията е по-правилно да се нарича радиочестотна радиация, тъй като работи в рамките на диапазон 3kHz-300GHz. Може да се каже, че WiFi радиацията е вид електромагнитно поле (ЕМП).

Опасна ли е WiFi мрежата?

Отдавна ни казват, че радиочестотната радиация, която използват WiFi устройствата е нейонизираща. Тоест, тя не разполага с достатъчно енергия, за да разкъса връзките, които свързват молекулите, и няма загряващ ефект…тоест е безопасна. Или поне това ни се казва.

Но хиляди рецензирани изследвания показват друго. WiFi радиацията може и да няма загряващ ефект и да е нейонизираща, но е далеч от от безопасна.

WiFi радиацията е свързана с много болести

Независими изследвания свързват WiFi радиацията с дълъг списък нежелани биологични ефекти, включително:

– Скъсване на ДНК вериги
– Повишена пропускливост на кръвно-мозъчната бариера
– Разрив на глюкозния метаболизъм в мозъка
– Създаване на стресови протеини
– Прекъсване на клетъчния метаболизъм

Проучванията свързват WiFi облъчването със симптоми като умора, раздразнителност, главоболие и нарушения в храносмилането. Дългото излагане на WiFi радиация е свързано с много сериозни заболявания, включително и рак.

WiFi радиация и рак

Многобройни проучвания свързват WiFi облъчването с рак. Прави впечатление, че германската телекомуникационна компания T-Mobile, извършва основно независимо проучване.

Според проучването:

„на клетъчно ниво, множество изследвания откриват тип увреждане от високочестотни електромагнитни полета, което е важно за зараждането на ракови образувания и тяхното развитие.“

През 2011 г., Световната здравна организация класифицира радиочестотната радиация използвана от WiFi устройствата като Група 2B възможен канцероген.

Проучване проведено от Виенският университет открива, че излагането на WiFi радиацията причинява генотоксичност, тъй като прекъсва единични и двойни ДНК вериги. Това показва, че има ефекти, които могат да засегнат нашите бъдещи поколения.

Освен рак и генотоксичност, излагането на WiFi радиация предизвиква загуба на паметта, диабет, депресия, безсъние, умора и така нататък.

5 стъпки за минимизиране на WiFi облъчването

– Избягвайте използването на WiFi, докато сте в превозно средство, тъй като честотите увеличават експозицията си.
– Изключете WiFi, когато не използвате интернет и особено, когато си лягате да спите вечер. По време на сън тялото преминава в оздравителен режим, а радиочестотните смущения го забавят.
– При възможност използвайте само кабел за връзка с интернет, вместо WiFi.
– Ако все пак се налага да използвате рутер за WiFi, то най-добре го поставете възможно най-далеч от спалнята.
– Не забравяйте, че съседите ви най-вероятно също имат рутери. Обмислете инсталиране на защитни материали за блокиране на WiFi сигнали.

Важно! Други безжични устройства като Bluetooth слушалки, смартфони, смарт телевизори и смарт часовници, също излъчват радиочестотна радиация – опасностите от тези устройства са същите като тези от WiFi.

riseearth

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...

Измислените пандемии на СЗО: Свински грип. Повтаря ли се историята?

Свински грип и COVID-19: Каква е приликата между двете пандемии? Много просто - и двете са измислени от СЗО (Световната здравна...

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе...