13 C
София
събота, 30 май, 2020

Все повече японци наемат автомобили, но не ги карат. Какво правят с тях?

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Все повече японци наемат автомобили, но не ги карат. Какво правят с тях?

Компаниите за автомобили под наем в Япония наблюдават много странна тенденция – значителен брой от клиентите им, изобщо не са шофирали автомобилите им, или са изминали много малко километри.

Наемането на автомобил в Япония е много ефикасен и удобен начин за придвижване от точка А до точка Б. Компаниите от своя страна, предпочитат клиентите да използват колите им възможно най-дълго, за да спечелят повече пари.

Случва се обаче нещо необичайно. Значителен брой клиенти, които наемат автомобили, въобще не ги карат. Това доста притеснява компаниите, които не могат да си обяснят какво се случва. Поради тази причина, те провеждат проучвания и получават доста интересни резултати.

Оказва се, че автомобилите се използват за доста нестандартни неща

Японци наемат автомобили, за да гледат телевизия в тях
Снимка: MikesPhotos from Pixabay

NTT Docomo Inc. е известна компания за споделяне на автомобили в Япония. Тя разказва пред вестник The Asahi Shimbun, че според нейно проучване от 2018 г., един от осем нейни клиенти наема автомобил за услуги, различни от транспорта.

Според проучването, най-голям е броят на клиентите, които наемат коли, за да спят в тях или да си почиват. След тях са клиентите, които използват автомобилите за тихи и удобни места за разговор по телефона.

„Обикновено, единственото място, на което мога да подремна, докато посещавам клиентите си, е някое интернет кафе наблизо. Но наемането на кола за спане струва само няколкостотин йени (няколко лева). Цената е почти същата като за престоя в кафето“, споделя мъж от Токио.

Любопитно: 15 неща, които трябва да знаете преди да пътувате до Япония

Някои хора признават, че наемат коли, за да обядват в тях, да гледат телевизия, та дори и да правят лицеви упражнения.

*Лицевите упражнения се правят, за да се намали размера на лицето.

Основното предимство на наемането на автомобили за цели, различни от шофирането, е достъпността. Услугата струва само 400 йени (6 лева) за 30 минути, а кола може да се наеме навсякъде от десетките хиляди паркинги в Япония.

Така че, вместо да търсят място за почивка или хранене, хората предпочитат да наемат кола, което става много бързо, само чрез смартфона.

„Автомобилите могат да се използват за лично пространство. Хората използват нашите автомобили по много неочаквани за нас начини“, споделя един от служителите на NTT Docomo.

NTT Docomo не е единствената компания, която наблюдава такава тенденция

Коли под наем в Япония
Снимка: Tatawidepine, Wikipedia

NTT Docomo не е единствената компания, която е забелязала тази необичайна тенденция. Times24 Co., друга водеща компания, също прави подобна констатация.

В нейното проучване, клиентите съобщават, че са използвали автомобилите за сън или работно пространство. Един човек си е признал, че е наел автомобил, за да съхранява чанти и други вещи, тъй като е нямало свободни шкафчета от предназначените за тази цел.

Orix Auto Corp. също потвърждава, че много от автомобилите им били връщани „без изминато разстояние“, но не разкриват повече информация.

„Нямаме ясна представа, как всъщност са използвани нашите автомобили“, споделя един от служителите на Orix, пред вестника. „Единственото нещо, което можем да потвърдим е, че много хора наемат коли, без да ги шофират“.

Необичайната тенденция започнала през 2011 г., когато силно земетресение и цунами удари Япония. Тогава много хора са наемали автомобили, само за да си заредят телефоните.

Въпреки че повечето клиенти все още използват автомобилите под наем за шофиране, броят на тези, които ги използват за други цели се покачва.

Япония е страна, която винаги може да ни изненада с нещо необичайно. Какво мислите за тази тенденция, при която все повече японци наемат автомобили, без да ги шофират? Споделете ни на нашата Фейсбук страница!

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...