7 C
София
понеделник, 25 януари, 2021

Войната на климатичните оръжия – ХААРП срещу СУРА

Още новини

Войната на климатичните оръжия – ХААРП срещу СУРА.

От обикновени дъждове до мощни земетресения, урагани, наводнения и други природни катаклизми. Да, тези бедствия съществуват от създаването на планетата, но дали могат да бъдат манипулирани?

И защо зачестяват все повече на места, където не се очакват?

Какво представлява климатичното оръжие и как то може контролира природата ?

Климатичното оръжие е средство за масово поразяване, основано на технологиите за геофизично въздействие върху природата. Чрез него може да се влияе върху количеството валежи, преместването на земните пластове и въздушните маси и др.

Въздействието върху природата може да бъде извършено във всяка една точка на света. За броени минути може да причини катастрофи с милиони жертви.

Контролът върху климата се осъществява чрез въздействие върху йоносферата.

Кой притежава климатични оръжия?

САЩ използва три съоръжения за контрол на йоносферата: ХААРП (намира се в Гакона, Аляска), ХИПАС (намира се близо до Феърбанкс, Аляска) и третото съоръжение се намира в Обсерватория Аресибо в Пуерто Рико.

Европа притежава EISCAT. Съоръжение за манипулация на йоносферата, което може да предава близо 1 GW (1,000,000,000 W) ефективно излъчена мощност (ERP). Намира се близо до град Тромсьо в Норвегия.

Важно е да се отбележи, че EISCAT се финансира и управлява от изследователските институти и съвети на Норвегия, Швеция, Финландия, Япония, Китай, Великобритания, Франция и Германия.

Русия притежава Сура – изследователски център с йоносферен нагревател, разположен близо до град Василсурск, на около 140 км източно от Нижни Новгород, Русия.

Според официалните източници, целта на съоръжението е да се изследват възможностите за разработка на технология, която да използва йоносферата за подобряване на комуникациите и наблюдението.

Най-известният инструмент, използван в станцията на ХААРП, е Инструментът за изследване на йоносферата (ИИЙ) — мощен радиочестотен предавател, работещ на късите вълни (HF). ИИЙ се използва за временно възбуждане (намагнетизиране) на ограничена зона от йоносферата.

Други инструменти, като VHF и UHF радари, магнитометър на енергийния поток, диджисонда и индукционен магнитометър, се използват, за да се изследват физичните процеси, протичащи във възбудената зона.

Освен промени в климата и природни бедствия като свръхгорещини, свръхстуд, ураган, торнадо, цунами, земетресения, лавини (от кал и сняг) и т.н има още едно нещо на което е способен ХААРП. Той може да е влияе на вълните с различен диапазон върху психическото състояние на хората.

ХААРП има две направления: отдел C за влияние върху времето и отдел P за управление на масите. Това става чрез излъчване на вълни с различна честота и дължина като по този начин могат да настъпят разстройства в работата на главния мозък и сърдечно-съдовата система. Възможно е създаването на изкуствени състояния на паника, агресия, страх и т.н

Виж специалните ни статии за ХААРП, с пълна информация за обекта и неговата дейност:

Проектът „СУРА“

Според официалните източници, проектът Сура е започнат с цел да се научи повече за горните слоеве на земната атмосфера и за начина, по който промяната в тях влияе върху по-долните слоеве и съответно върху земния климат.

Предмет на изследванията в Сура са атмосферната акустика, поведението на плазмата на големи височини, промяната на йоносферните течения чрез излъчване на нискочестотни сигнали, процесите в земната магнитосфера и влиянието на Слънцето върху планетата. Комплексът се използва и за нагряване на йоносферата.

Скоро след построяването на комплекса през 1981 г. учените получили сериозни резултати при изследване на въздействието на атмосферата. Бил е открит и ефектът на нискочестотното излъчване при модулацията на йоносферните токове.

Интересно е да се отбележи, че Сура е един от първите такива комплекси в света. ХААРП се създава през 1993 г.

Отначало, предназначението на Сура по изучаване на йоносферата било предимно във военната област. В края на 60-те години, много страни са се опитвали да намерят начини за манипулиране на климата.

А при война – възможност да се извежда от строя техниката на противника, намираща се във всяка точка от земното кълбо. Да се изпраща разрушителен електромагнитен импулс, да се предава мощен поток от енергия на всякакво разстояние.

Сура, както и американската ѝ версия ХААРП, могат да възбуждат определени участъци от йоносферата, чрез „нагряване“. По този начин се образува плазмоид (или сгъстяване на материята, състояща се от магнитни полета и плазма).

По официални данни, радиокомплексът Сура може да „подгрява” атмосферата до 300 км. височина.

В началото проектът е бил финансиран главно от съветското министерство на отбраната като част от програмата за геофизични оръжия.

След разпада на СССР, комплексът работи активно 100 дни в годината. Това е така, заради намаления бюджет на управляващия го Институт за радиофизични изследвания (ИРФИ).

В действие

Американският метеоролог и синоптик Скот Стивънс, известен със своите теории за управление на времето за военни цели, обвинява Русия, че посредством Сура е предизвикала урагана Катрина.

Според Юрий Токарев, оглавяващ катедрата по слънчеви и земни процеси към ИРФИ, контролирането на времето е възможно, но не и със средствата, с които Русия и САЩ разполагат, включително и по новия проект на САЩ в тази насока.

Едно от новите устройства на Сура е тествано през 2004 с такава цел и според академик Михаил Шахраманян са постигнати интересни резултати. Чрез насочване на поток от кислородни йони е било възможно разкъсването на облачността или сгъстяването и.

Акад. Шахраманян също твърди, че впоследствие, между 15 и 16 април, над Ереван е имало валежи от 25-27 милиметра.

„С него ние ще унищожим всяка страна, в рамките на 15 минути“

През 2011 г. Владимир Жириновски, лидер на Либерално-демократическата партия в Русия направи сензационно изказване.

Твърдейки, че правителството на САЩ във Вашингтон „няма бъдеще и се разпада“, Жириновски споменава за превъзходството на Русия в космоса. Той казва, че страната му има „много пари, ресурси и нови оръжия, за които никой не знае.“

„С него ние ще унищожим всяка страна, в рамките на 15 минути“, предупреждава той.

„Това не е взрив, не са някакъв вид лъчи или избухване, това е доста тихо, спокойно оръжие“, добавя Жириновски, предупреждавайки, че „цели континенти ще заспят завинаги“ и че ще умрат „120 милиона“, ако някой се намеси в претенциите на Русия за Курилските острови, които са обект на териториален спор с Япония.

„Пакистан е една от осемте държави на планетата, уязвими в най-голяма степен от климатичните промени.“

През 2012 г. Федералният секретар на Пакистан по изменението на климата обвинява САЩ в използването на климатично оръжие срещу страната.

Мохамед Малик заявява пред журналисти, че Пакистан е една от осемте държави, уязвими в най-голяма степен от климатичните промени.

Федералният секретар посочва и редица стихийни бедствия, случили се през последните години в страната, както и загадъчни авиационни катастрофи.

Малик уверява, че разполага с информация за това, че при неотдавнашните произшествия на ледника Сиачен, в които загинаха пакистански военни, виновни били не лавини и виелици, а лазерни лъчи, насочени към ледника от един от спътниците на НАСА.

Днес САЩ оказват огромна финансова подкрепа за провеждане на изследователска работа и усъвършенстване на програмата ХААРП. По неофициални данни, оборудването на полигона сега работи 2000 часа в годината.

А за поддържане на комплекса ежегодно се отделят около 300 млн. долара.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново