-2.6 C
София
петък, 15 януари, 2021

Вижте замаскираните военни бункери на Швейцария

Още новини

Всички бункери на Швейцария са проектирани да спасят цялото население на страната.

Швейцария е политически неутрална страна, но въпреки това има силна армия. Навсякъде в Швейцарските Алпи са разположени военни инсталации и бункери внимателно скрити, така че да се сливат с околната среда.

Някои от тях са замаскирани като огромни скали, други като тихи вили или плевни, които биха отворили врати, в случай на извънредна ситуация, за да се използват скритите оръдия, които биха взривили всяка армия.

Огромни пещери са издълбани в планините, за да служат като специални авиационни бази с хангари.

Всеки голям мост, тунел, път и железопътни релси са построени така, че биха могли да бъдат умишлено сринати, когато това се налага, за да се запазят вражеските армии навън.

А магистралите лесно могат да се превърнат в писти, като бързо се премахнат връзките с пътищата.

В страната, всеки дом, институция и болница притежава атомно убежище. Също така държавата разполага с 300 хиляди бункера и 5,100 обществени заслони, които могат да настанят цялото швейцарско население.

Швейцария има една от най-големите армии на глава от населението, с 200 хиляди активни служители и 3,6 милиона на разположение във всеки един момент.

Всеки гражданин от мъжки пол под 34 години (под 50 в някои случаи) е войник в резерв.

Войниците, дори имат право да взимат всички лично възложени оръжия у дома. Ако някой нахлуе в Швейцария, ще открие една нация въоръжена до зъби.

В книгата си от 1984 г., La Place de la Concorde Suisse, авторът Джон Макфий цитира швейцарски офицер, който казва:

Швейцария не разполага с армия, Швейцария е армия.

Швейцария не е участвала във военен конфликт в продължение на 200 години.

Наистина, благодарение на гражданската армия, Швейцария успява да се запази като територия и не е участвала във военен конфликт в продължение на 200 години.

Подсилването на Швейцарският алпийски регион започва през 1880-те години. Те са били засилени през Световната война и отново модернизирани през периода на Студената война.

Но днес като неутрална страна и без непосредствени заплахи за нейните граници, повечето от бункерите са празни и много от тях са в неизправност. Някои от тях са превърнати в приюти за бездомни, а други в музей и хотели.

Швейцарското правителство обмисля тяхното закриване, но разходите за извеждане от експлоатация – около 1 милиард щатски долара, далеч надхвърля това, което е необходимо за поддръжка всяка година.

„Неутралността не е гаранция срещу радиоактивност“

Докато този въпрос все още се обсъжда, всички бункери на Швейцария ще останат, тъй като те все още могат да се използват за убежища.

„Неутралността не е гаранция срещу радиоактивност“, казват те.

През 1978 година е приет закон, който задължава всички нови сгради да изградят подслони. Ако семейство реши да не си построи подслон, те задължително трябва да си платят за място в обществени бункери.

Швейцария е единствената страна в света, която може да осигури защита на цялото си население от 8 милиона и дори повече.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново