-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

Вижте първата снимка от вътрешността на слънчевата атмосфера, изпратена от сондата Паркър

Още новини

Вижте първата снимка от вътрешността на слънчевата атмосфера, изпратена от сондата Паркър.

Слънчевата сонда „Паркър“, първият обект, създаден от човека, за да навлезе в короната на Слънцето, завърши първото си слънчево прелитане на 11 ноември.

Слънчевата сонда успя да събере безброй данни, относно работата на нашият източник на светлина и живот. Сега, седмици по-късно, тези данни пристигат вкъщи.

Със сигурност ще отнеме време на учените да анализират всички данни, така че докато чакаме повече информация, можем да направим само едно – да оплакнем очи. Паркър изпрати първата снимка от новия си дом, който е орбита около Слънцето.

Първата снимка от вътрешността на слънчевата атмосфера, изпратена от сондата Паркър
Първата снимка от вътрешността на слънчевата атмосфера, изпратена от сондата Паркър /
NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe
Натиснете върху линка за цял размер.

Снимката е направена от инструмента WISPR – това е система от два оптически уреда за получаване на широкообхватни изображения на короната на Слънцето.

На снимката се виждат две коронални струи (изхвърляния на коронална маса). Те представляват електрически заредени коронални газове и плазма, свързващи две области с противоположна полярност на Слънцето, понесени от слънчевия вятър.

Можете ли да се досетите, коя е тази ярка точка, която виждаме под короналните струи? Това е Меркурий, разбира се. А черните точки са следа от корекция на фона.

Следващото прелитане на слънчевата сонда е планирано да започне на 4 април 2019 година. До тогава, учените ще имат доста работа върху новите данни, които получиха от сондата.

Мисията на сондата ще продължи до 2025 година.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново