-5.5 C
София
сряда, 20 януари, 2021

Вижте истинската история на единственият известен човек, ударен от метеорит

Още новини

Вижте истинската история на единственият известен човек, ударен от метеорит.

Това необичайно събитие се случва точно в 13:46 часа местно време и става световноизвестно, защото това е единственият документиран случай на човешко същество ударено от космически камък.

На 30 ноември 1954 г., метеоритът Силакога пада в Оук Гроув, Алабама.

Метеоритът често бива наричан и „Ходжис“, защото фрагмента удря Ан Елизабет Фолър Ходжис (1920-1972). 34-годишната жена е била лошо насинена от едната страна на тялото, но е можела да ходи.

Фрагментът, който е с големина на грейпфрут, разбива покрива на къщата, отскача от радиото и удря Ходжис, докато тя подремва на дивана.

Падащият метеорит е бил видял от три щата, въпреки че е падал в ранния следобед. Свидетели на явлението са описали звук на „експлозия и силен бум“.

При навлизането в атмосферата, метеоритът се разчупва на 3 парчета.

Историята на Ан е интересна, защото това явление е особено рядко. Обикновено метеоритите падат в океана или се разбиват върху големи открити пространства, далеч от населените места на Земята.

Според учени, има по-голям шанс един човек да бъде ударен от торнадо, мълния и ураган едновременно, отколкото от метеорит.

Полицията конфискува метеорита и го изпраща на Военновъздушните сили на САЩ. След като то там потвърждават, че това е наистина метеорит, а не космически боклук, камъка бива върнат. Обществото настоява той да бъде даден на Ан и тя се съгласява.

„Чувствам, че метеоритът е мой“, казала тя, според музея. „Мисля, че Бог го е изпратил на мен. Все пак, той ме удари!“

Но, има една спънка. Ан и съпругът и били наематели на къщата, а тяхната хазяйка, наскоро овдовяла жена на име Бърди, искала метеорита за себе си.

Бърди Гай наела адвокат и съдила Ан, твърдейки, че камъкът бил неин, тъй като е паднал на нейна земя. Законът, всъщност е на нейна страна, но общественото мнение не.

Бърди урежда нещата извън съда, като отменя иска в замяна на 500 долара. Мъжът на Ан е бил убеден, че двамата ще спечелят много пари от камъка и отказва скромна оферта на Смитсониън.

В крайна сметка, семейството не печели нито стотинка от камъка и Ходжис дарява метеорита на Природонаучния музей през 1956 г., където все още е на показ.

По-късно Ан претърпява нервен срив, а през 1964 г. се развежда с мъжа си. Тя умира през 1972 г., на 52 г., от бъбречна недостатъчност в старческия дом на града.

Според мъжа и, тя така и не е успяла да се възстанови от случилото се.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново