-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

„Великденски поклонници“: Защо световните лидери избягват да използват думата „християни“, след атентатите в Шри Ланка? Как реагираха българските медии?

Още новини

„Великденски поклонници“: Защо световните лидери избягват да използват думата „християни“, след атентатите в Шри Ланка? Как реагираха българските медии?

След смъртоносните атаки в Шри Ланка, които взеха живота на над 350 души, повечето християни, много световни лидери отказаха да нарекат жертвите християни, а предпочетоха да ги нарекат „великденски поклонници“.

Атентатите, които най-вероятно са извършени от местна ислямистка група с международна подкрепа, бяха насочени към три църкви в Негомбо, Батикалоа и столицата Коломбо. Сред целите са и луксозни хотели.

Барак Обама реагира на атаките с публикация в Туитър, която гласи: „Атаките срещу туристи и великденски поклонници в Шри Ланка са атака срещу човечеството.“

Това изказване е в рязък контраст с реакцията на Обама по отношение на атентата в Нова Зеландия, където той казва:

„Мишел и Аз изпращаме нашите съболезнования до хората на Нова Зеландия. Ние скърбим с вас и с Мюсюлманската общност. Всички ние трябва да се изправим срещу омразата във всичките ѝ форми“.

Хилъри Клинтън, подобно на Обама, също се обръща към жертвите от атентатите в Шри Ланка с „великденски поклонници“.

Същевременно, при атентата в Нова Зеландия, тя директно се обръща към „глобалната мюсюлманска общност“. Тя също казва, че трябва да се борим срещу „нормализирането на Ислямофобията“.

Как реагираха останалите световни лидери на атентатите в Шри Ланка?

Доналд Тръмп също изразява съболезнования в Туитър, като той посочва, че атаките са срещу църкви и хотели. Той изразява съболезнования от името на Съединените щати към целият народ на Шри Ланка.

Тереза Мей написа в Туитър, че актовете на насилие срещу църквите и хотелите в Шри Ланка са ужасяващи. Тя изпраща своите най-дълбоки съчувствия към „всички засегнати в това трагично време“.

Доналд Туск пише в Туитър: „Трагичен Великден в Шри Ланка. Моите мисли са със семействата на загиналите от атаките срещу църкви и хотели; и тези, които все още се борят за живота си.“

В телеграма до президента на Шри Ланка, Владимир Путин изразява своите съболезнования „във връзка с трагичните последици от серия терористични нападения в градовете на вашата страна“.

Турският президент Реджеп Ердоган написа в Туитър: „Осъждам най-силно великденските терористични атаки“.

Същият, написа в Туитър по повод на атаките в Нова Зеландия, че предлага своите „съболезнования на Ислямския свят и хората на Нова Зеландия“. Той също отбелязва, че това е „най-новият пример за нарастващият расизъм и Ислямофобия“.

Любопитно е, че мнозинството европейски лидери отказват да признаят, че жертвите на атаките в Шри Ланка са християни, но нямат този проблем, когато става въпрос за атентат срещу мюсюлмани.

Трябва да се обърне и специално внимание на Джасинда Кейт Арден, премиер на Нова Зеландия

Тя заявява, че осъжда „екстремизма зад анти-мюсюлманското нападение“. Тя самата казва, че е толкова огорчена, че никога няма да назове името на стрелеца. Тя дори си сложи хиджаб и се обърна на арабски към ислямската общност в страната.

Любопитното е, че за терористичните атаки в Шри Ланка, тя казва:

„Нова Зеландия осъжда всички терористични актове и нашата решимост все повече се укрепи от нападението на нашата земя на 15 март“.

„Да видиш нападение в Шри Ланка, докато хората са в църкви и хотели е опустошително.“

Ето това казва тя, относно убийството на над 350 души, повечето от които християни.

Имайки предвид, че християните са най-преследваната религиозна група на планетата, с повече християни убити от мюсюлмани, отколкото обратното, защо глобалните лидери се страхуват да използват думата „християни“, в своите съболезнования?

Вижте още: Мигрантите – троянският кон на Европа

Думата „християнин“ вече става табу в световните медии. „Асошиейтед Прес“ също нарече християните „великденски поклонници“, в контекста на затварянето на Нотр Дам.

Как реагираха българските медии на атентатите в Шри Ланка?

БНТ

Според БНТ, терористичните атаки също са срещу църкви и хотели. Прави впечатление, че за авторите на статиите е много важно да се добави, че светлините на Айфеловата кула в Париж са угаснали в памет на загиналите. Забелязва се и употребата на думата „вярващи“. Но вярващи в какво?

БТВ

БТВ също пише, че атаките са срещу църкви и хотели. Това е доста любопитно, имайки предвид, че по повод на атаките в Нова Зеландия, те пишат: „Нова Зеландия почете паметта на избитите мюсюлмани с национална траурна церемония“.

БТВ, какви са избитите в Шри Ланка?

НОВА телевизия

Освен обичайното, че атентатите са „срещу три църкви и няколко луксозни хотела“, на сайта на телевизията открихме една статия, в която е посочено, че „повечето загинали са от местното християнско малцинство“.

Какво казват управляващите?

„Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи“, споделя Бойко Борисов.

Президента Румен Радев пише: „Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта“.

Тенденцията да не се използват думите „християни“ и „християнство“, предизвика вълна от възмущения в социалните мрежи.

В Туитър, някои потребители измислиха хаштага #PrayForChurchesAndHotels, с който иронизират изказванията на световните лидери.

Източници
Източници:
1. http://humansarefree.com/2019/04/easter-worshippers-obama-hillary-and.html
2. https://btvnovinite.bg
3. http://news.bnt.bg/bg
4. https://nova.bg/news

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново