12.2 C
София
събота, 24 октомври, 2020

Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Брахма мухурта (времето на Брахма) е период (мухурта) от един час и половина преди изгрев. Ако трябва да сме точни – 1 час и 36 минути преди изгрев. В превод от санскрит, Брахма мухурта означава „Часът на Създателя“.

Той е предпоследната фаза, или мухурта, от нощта и се счита за най-благоприятното време за всички практики на йога, медитация, поклонение, а и не само.

Духовните дейности, извършвани през този период, имат по-голям ефект, отколкото във всяка друга част от деня. Брахма мухурта се състои от две мухурти – всяка мухурта продължава 48 минути, тоест Брахма мухурта започва 1 час и 36 минути прези изгрев и завършва една мухурта преди изгрев.

Вижте още: 9 древни индийски символи и тяхното значение

Времето на изгрева варира всеки ден, в зависимост от географското положение, сезоните и други фактори, така че времето на Брахма мухурта също варира.

Кой е Брахма?

Брахма е върховният индуски бог. Богът на сътворението, създател на Космоса и част от божествената троица – Тримурти, заедно с бог Вишну и бог Шива. Не бива да се бърка с Брахман – имперсоналното космическо и духовно начало.

Брахма се изобразява с четири глави, всяка от които гледа в една от четирите посоки на света. Той има и четири ръце, но в нито една от тях не държи оръжие, а само символи на знание, мъдрост и сътворението.

В една от ръцете си, той държи свещените текстове Веди, в другата държи мала (молитвена броеница), символизираща времето, в третата държи срува или шрук – вид черпак, който символизира средство за подхранване на жертвения огън, а четвъртата ръка държи камандалу – съд с вода, който символизира откъде произлиза цялото творение.

Брахма е изобразяван и с дълга бяла брада, която символизира неговата мъдрост, а той седи върху лотус.

Брахма мухурта в Аюрведа

Смята се, че прана, или жизнената енергия, е особено висока по време на Брахма мухурта. Затова, този период се смята за идеален за медитация.

В Аюрведа, древната индийска холистична лечебна система, Брахма мухурта е времето, когато вата доша (съставена от два от петте елемента, или въздух и етер) е доминираща. Вата доша е основната двигателна сила в тялото и ума, което прави Брахма мухурта най-подходящото време за събуждане и йога.

В Ащанга Хридаям, древният трактат, който описва основните концепции на Аюрведа, е записано следното:

“Brahma muhurtam uttishthet swastho rakshartham Ayusha: tatra sarvartha shantyartham smareccha madhusudanam”.

В превод:

„Човек трябва да се буди в Брахма мухурта, за да поддържа перфектно здраве и за да постигне дългият живот, който желае.“

Ползи от Брахма мухурта

Това е времето, отредено за нас самите. Да останем насаме със себе си. Ние отделяме особено много от времето си за близките, приятелите и роднините, а за нас самите не. Брахма мухурта е перфектното време, в което цари тишина, усамотение, спокойствие, а въздуха е наситен с прана енергия.

Според International Journal of Yoga and Allied Sciences, през периода на Брахма мухурта, в атмосферата има наличие на зараждащ се кислород. Този кислород лесно се свързва с хемоглобина, образувайки оксихемоглобин, който има следните предимства:

  • подсилва имунната система
  • повишава енергията
  • помага за балансиране на pH на кръвта
  • облекчава болки, спазми, раздразнение, чувствителност
  • повишава усвояването на минерали и витамини

Настройвайки биологичният си часовник с циклите на изгрев и залез на слънцето, ние обръщаме процеса на стареене.

Събуждането по време на Брахма мухурта ни поставя в перфектна синхронизация с естествения часовник.

Какво да правим през Брахма мухурта?

Нашите предци са ни предали знание, което можем да използваме, за да бъдем полезни както на себе си, така и на останалите. Някои от нещата, които можем да правим в този период са:

– Медитация

Медитацията е най-добрият начин да се срещнем със себе си. Това е най-доброто време за медитация, тъй като навсякъде цари тишина и спокойствие, въздухът е чист, а нивото на осъзнаване е най-силно.

Медитацията е най-добрият инструмент, чрез който можем да се опознаем, да си дадем отговори на жизненоважни въпроси, да се пречистим и да се освободим от страховете си.

– Йога

Както вече отбелязахме, този период е много подходящ за физическа активност. Затова се препоръчва практикуването на йога.

Според някои учители, сутрешната йога рутина трябва да се състои от изпълняване на Сурия Намаскар (поредица от свързани упражнения, чрез които се отправя поздрав към Слънцето), и дихателната техника Нади Шодхана.

– Четене

Според Ащанга Хридая, Брахма мухурта е най-подходящото време за възприемане на духовно знание и мъдрост. Можете да четете древни писания и да размишлявате върху някои от най-простите принципи на мъдростта.

– Осъзнаване

Осъзнайте действията си от изминалите дни, седмици, месеци или дори години. Припомнете си за всички изпитани гневни и негативни емоции и се отървете от тях. Осъзнайте страховете и грешките си.

– Помислете върху това, което ви предстои

Споменахме, че Брахма мухурта ни дава свежест, енергия, осъзнатост.

Възползвайте се от високото ниво на осъзнатост, за да планирате това, което ви предстои през деня: било то работа, финанси или това, което трябва да свършите до края на седмицата.

Какво не трябва да правим?

Дхарма-Шастра препоръчва да не правим следното:

– Да не се храним – храненето по това време води до заболявания.

– Да не извършваме стресови дейности.

Освен това, не се препоръчва при болните хора, както и при възрастните хора, които никога не са ставали толкова рано преди.

Източници
https://en.wikipedia.org/wiki/Brahmamuhurtha
https://www.yogapedia.com/definition/8399/brahma-muhurta
https://www.artofliving.org/in-en/lifestyle/well-being/know-about-brahma-muhurta
https://thriveglobal.com/stories/the-secret-potential-of-doing-yoga-in-brahmamuhrta/

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...