3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Брахма мухурта (времето на Брахма) е период (мухурта) от един час и половина преди изгрев. Ако трябва да сме точни – 1 час и 36 минути преди изгрев. В превод от санскрит, Брахма мухурта означава „Часът на Създателя“.

Той е предпоследната фаза, или мухурта, от нощта и се счита за най-благоприятното време за всички практики на йога, медитация, поклонение, а и не само.

Духовните дейности, извършвани през този период, имат по-голям ефект, отколкото във всяка друга част от деня. Брахма мухурта се състои от две мухурти – всяка мухурта продължава 48 минути, тоест Брахма мухурта започва 1 час и 36 минути прези изгрев и завършва една мухурта преди изгрев.

Времето на изгрева варира всеки ден, в зависимост от географското положение, сезоните и други фактори, така че времето на Брахма мухурта също варира.

Вижте още: 9 древни индийски символи и тяхното значение

Кой е Брахма?

Брахма е върховният индуски бог. Богът на сътворението, създател на Космоса и част от божествената троица – Тримурти, заедно с бог Вишну и бог Шива. Не бива да се бърка с Брахман – имперсоналното космическо и духовно начало.

Брахма се изобразява с четири глави, всяка от които гледа в една от четирите посоки на света. Той има и четири ръце, но в нито една от тях не държи оръжие, а само символи на знание, мъдрост и сътворението.

В една от ръцете си, той държи свещените текстове Веди, в другата държи мала (молитвена броеница), символизираща времето, в третата държи срува или шрук – вид черпак, който символизира средство за подхранване на жертвения огън, а четвъртата ръка държи камандалу – съд с вода, който символизира откъде произлиза цялото творение.

Брахма е изобразяван и с дълга бяла брада, която символизира неговата мъдрост, а той седи върху лотус.

Брахма мухурта в Аюрведа

Смята се, че прана, или жизнената енергия, е особено висока по време на Брахма мухурта. Затова, този период се смята за идеален за медитация.

В Аюрведа, древната индийска холистична лечебна система, Брахма мухурта е времето, когато вата доша (съставена от два от петте елемента, или въздух и етер) е доминираща. Вата доша е основната двигателна сила в тялото и ума, което прави Брахма мухурта най-подходящото време за събуждане и йога.

В Ащанга Хридаям, древният трактат, който описва основните концепции на Аюрведа, е записано следното:

“Brahma muhurtam uttishthet swastho rakshartham Ayusha: tatra sarvartha shantyartham smareccha madhusudanam”.

В превод:

„Човек трябва да се буди в Брахма мухурта, за да поддържа перфектно здраве и за да постигне дългият живот, който желае.“

Ползи от Брахма мухурта

Това е времето, отредено за нас самите. Да останем насаме със себе си. Ние отделяме особено много от времето си за близките, приятелите и роднините, а за нас самите не. Брахма мухурта е перфектното време, в което цари тишина, усамотение, спокойствие, а въздуха е наситен с прана енергия.

Според International Journal of Yoga and Allied Sciences, през периода на Брахма мухурта, в атмосферата има наличие на зараждащ се кислород. Този кислород лесно се свързва с хемоглобина, образувайки оксихемоглобин, който има следните предимства:

  • подсилва имунната система
  • повишава енергията
  • помага за балансиране на pH на кръвта
  • облекчава болки, спазми, раздразнение, чувствителност
  • повишава усвояването на минерали и витамини

Настройвайки биологичният си часовник с циклите на изгрев и залез на слънцето, ние обръщаме процеса на стареене.

Събуждането по време на Брахма мухурта ни поставя в перфектна синхронизация с естествения часовник.

Какво да правим през Брахма мухурта?

Нашите предци са ни предали знание, което можем да използваме, за да бъдем полезни както на себе си, така и на останалите. Някои от нещата, които можем да правим в този период са:

– Медитация

Медитацията е най-добрият начин да се срещнем със себе си. Това е най-доброто време за медитация, тъй като навсякъде цари тишина и спокойствие, въздухът е чист, а нивото на осъзнаване е най-силно.

Медитацията е най-добрият инструмент, чрез който можем да се опознаем, да си дадем отговори на жизненоважни въпроси, да се пречистим и да се освободим от страховете си.

– Йога

Както вече отбелязахме, този период е много подходящ за физическа активност. Затова се препоръчва практикуването на йога.

Според някои учители, сутрешната йога рутина трябва да се състои от изпълняване на Сурия Намаскар (поредица от свързани упражнения, чрез които се отправя поздрав към Слънцето), и дихателната техника Нади Шодхана.

– Четене

Според Ащанга Хридая, Брахма мухурта е най-подходящото време за възприемане на духовно знание и мъдрост. Можете да четете древни писания и да размишлявате върху някои от най-простите принципи на мъдростта.

– Осъзнаване

Осъзнайте действията си от изминалите дни, седмици, месеци или дори години. Припомнете си за всички изпитани гневни и негативни емоции и се отървете от тях. Осъзнайте страховете и грешките си.

– Помислете върху това, което ви предстои

Споменахме, че Брахма мухурта ни дава свежест, енергия, осъзнатост.

Възползвайте се от високото ниво на осъзнатост, за да планирате това, което ви предстои през деня: било то работа, финанси или това, което трябва да свършите до края на седмицата.

Какво не трябва да правим?

Дхарма-Шастра препоръчва да не правим следното:

– Да не се храним – храненето по това време води до заболявания.

– Да не извършваме стресови дейности.

Освен това, не се препоръчва при болните хора, както и при възрастните хора, които никога не са ставали толкова рано преди.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс

Източници
https://en.wikipedia.org/wiki/Brahmamuhurtha
https://www.yogapedia.com/definition/8399/brahma-muhurta
https://www.artofliving.org/in-en/lifestyle/well-being/know-about-brahma-muhurta
https://thriveglobal.com/stories/the-secret-potential-of-doing-yoga-in-brahmamuhrta/

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...