11.8 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

В Сибир откриха уникален диамант матрьошка – диамант, в който се намира друг диамант

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Необичаен диамант матрьошка беше открит при добив в Якутия, в мините за диаманти в град Нюрба. Уникалният диамант е кръстен матрьошка, защото за първи път в историята се случва да бъде открит такъв, в който се намира друг диамант.

Според учените, диамантът може да е на възраст над 800 милиона години. Въпреки сложната си структура, той тежи само 0,62 карата (0,124 грама). Максималните му размери са 4,8 х 4,9 х 2,8 мм.

Обемът на вътрешната кухина е 6 куб. мм., а обемът на вътрешният кристал е 1,6 куб. мм., с приблизително тегло 0,02 карата (0,004 грама). Вътрешният диамант има плосковидна форма и е с размери 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

Диамантът е открит от специалистите на Yakutsk Diamond Trade Enterprise, по време на процеса на сортиране. Диамантът е изследван с помощта на няколко метода, включително Раманова и инфрачервена спектроскопия, както и рентгенова микротомография.

Въз основа на резултатите от тези изследвания, учените са съставили няколко хипотези за това, как се е образувал кристалът.

Според тях, в началото се е образувал вътрешният кристал, а външният се е образувал в следващите етапи на растеж.

Хипотези

В Сибир откриха уникален диамант матрьошка - диамант, в който се намира друг диамант

„Най-интересно за нас беше да разберем как се е формирало въздушното пространство между вътрешния и външния диамант.

Имаме две основни хипотези.

Според първата хипотеза, минерал от земната мантия е уловил диаманта по време на растежа си, а по-късно се е разтворил в земната повърхност.

Според втората хипотеза, слой от пореста поликристална диамантена субстанция се е образувал вътре в диаманта, заради ултра бърз растеж, и по-агресивните процеси в мантията са го разтворили впоследствие.

Поради наличието на разтворената зона, единият диамант е започнал да се движи свободно в другия, на принципа на куклите матроьшки“, казва Олег Ковалчук, заместник-директор по иновациите в ALROSA’s Research and Development Geological Enterprise.

„Доколкото знаем, досега не са откривани такива диаманти в историята на световният добив на диаманти. Това наистина е уникално творение на природата, имайки предвид, че природата не обича празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други, без да се образува кухина“, допълва той.

alrosa.ru

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...