3.4 C
София
неделя, 5 април, 2020

В Канада има гора от табели и пътни знаци – не сте виждали подобно нещо

Още новини

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

В Канада съществува гора от табели и пътни знаци, която се разраства толкова бързо, че днес има над 90 хиляди табели.

Дълбоко в Юкон, където се намират едни от най-гъсто залесените райони в Канада, се намира една от най-необикновените гори на планетата. Вместо хиляди вековни дървета, там ще откриете гора от над 91 хиляди табели и пътни знаци. Там можете да откриете табели от целия свят, като всички те съставляват най-голямата колекция от табели на света.

При последното преброяване, гората на табелите, която се намира на езерото Уотсън, на около 16 км от американско-канадската граница, е установено наличието на над 91 хиляди знака. Табелите идват от цял свят, включително Берлин, Москва, Дъблин и Хаваи.

Вижте още: 10 интересни факти за Канада

Но как всички тези табели са се озовали там?

В Канада има гора от табели и пътни знаци - не сте виждали подобно нещо

Според Центъра за посетители на езерото Уотсън, който помага за поддържането на колекцията, американски войник на име Карл Линдли е бил първият човек, поставил табела там. Това се е случило през 1942 г., докато е работил върху изграждането на магистралата, която свързва Аляска със Съединените щати. Това е стратегически проект, започнат по време на Втората световна война.

Той направил табела от няколко дъски, която боядисал в бяло и червено, а на нея изписал „Данвил, Илинойс, 2835 мили“ – с това, той обозначил разстоянието, на което се намирал от родния си град. Оригиналната табела е изгубена във времето, но 50 години по-късно, през 1992 г., Линдли и съпругата му Елинор правят пътешествие до езерото Уотсън, за да поставят реплика на табелата, която и до днес е там.

„Това е едно от онези неща, които просто нашумяват“, казва Лела Брус, ръководител на Центъра за посетители на езерото Уотсън. „Всеки поставя табела. Идеята е да оставим нещо, което да казва: „Хей, и аз бях тук“.

Брус казва, че доста често хората нарушават организирания си маршрут, за да могат да минат през гората и да оставят своята табела. Други туристи нарочно си отделят допълнително време, за да могат да обходят цялата гора, която е отворена за посещение постоянно – 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

„Много от хората поставят лични табели, на които буквално пише, че са били тук“, казва тя. „Имаме и много фамилни табели, при които например дядото поставя табела, а след години неговото семейство ще се върне и ще се опита да я открие“.

Можете да си изработите табела на място

В Канада има гора от табели и пътни знаци - не сте виждали подобно нещо

Центъра за посетители осигурява дървени дъски и боя, за да може всеки посетител, който има желание, да си изработи табела. Въпреки това, повечето хора просто си носят вече готови табели – много от тях са метални градски табели, които хората са откраднали от родните си места.

„Това е най-голямата колекция от откраднати вещи, които не се търсят от полицията“, шегува се Брус. „Разбира се, ние не насърчаваме това поведение“.

Гората толкова е нараснала, че вече Центъра за посетители не може да проследи, откъде са всички табели. Въпреки това, някои табели са доста запомнящи се за Лела Брус.

„Хората са използвали всичко налично, за да направят табела, включително твърди шапки, тоалетни седалки и регистрационни табели от времето, когато техните дядовци са помагали за изграждането на магистралата“, казва Брус. „Имаше една жена, която сложи един огромен сутиен“.

Повече информация за мястото, можете да откриете в сайта yukoninfo.com

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / smithsonianmag

Подобни статии

Най-ново

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...