13 C
София
събота, 30 май, 2020

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Учени от Университета на Аляска Феърбанкс завършиха дългогодишно разследване от което става ясно, че сграда №7 на Световният търговски център не се срутва, заради пожара, каквато е официалната версия за случилото се.

Тези резултати, до които учените достигнаха след четиригодишно проучване, чрез компютърни симулации и моделиране на срутването на сградата, противоречат на тези на Националния институт за стандарти и технологии, който в доклад от 2008 г. заключи, че същата сграда е първата висока сграда в света, която се е срутила основно поради пожар.

„Нашето проучване установи, че пожарите в сграда №7 не са могли да причинят наблюдаваното срутване“, казва проф. Лирой Хълси, главен изследовател на проучването.

„Единственият начин, сградата да се срути така, както наблюдавахме, е чрез почти едновременна повреда на всички колони“.

Четиригодишното проучване е финансирано от „Архитекти и инженери за истината за 11 септември“ (AE911Truth). Това е нестопанска организация, представляваща над 3000 архитекти и инженери, които се борят за ново разследване на случилото се със сградите на 11 септември 2001 г.

„Горди сме, че подкрепихме Университета на Аляска Феърбанкс и професор Лирой Хълси в провеждането на истинско научно проучване на причините за срутването на тази сграда“, заяви Ричард Гейдж, президент и основател на AE911Truth.

„Сега е наложително на строителната общност, медиите и правителството да се съобразят с резултатите от доклада и да започнат ново цялостно разследване“.

AE911Truth и техните съюзници – семействата на жертвите от атентатите на 11 септември, ще могат да използват новите данни от доклада, като част от официално „поискване за корекция“, което групата планира да изпрати на Националния институт за стандарти и технологии (НИСТ) в следващите дни.

„Безспорните грешки, които сме документирали в нашето искане за корекция, няма да позволят на НИСТ да се измъкне и ще се наложи да коригира доклада си, в който се казва, че пожарите са причината за срутването“, казва Гейдж.

Докладът, озаглавен „Структурна преоценка на срутването на Световния търговски център 7 – Окончателен доклад“, включва както текстови, така и визуални пояснения. Също така, той включва и допълващ текст – отговори на публични коментари, представени в отговор на частичният доклад по темата, който университета представи на 3 септември 2019 г.

Окончателният доклад е резултат от обширни четиригодишни усилия в компютърното моделиране, последвани от стабилен процес на проверки от различни партньори.

Такива проверки са направени и от големи независими експерти, като д-р Грегори Шуладзински, водещ експерт по структурна механика и моделиране на крайни елементи, и д-р Робърт Корол, професор по строително инженерство в Университета Макмастър и сътрудник на Канадското общество за строително инженерство.

„Благодарен съм на всички, които подкрепиха или участваха в това проучване по какъвто и да е начин“ казва проф. Хълси. „Надяваме се, че нашите констатации ще бъдат внимателно разгледани от строителната общност и ще стимулират по-нататъшно разследване за случилото се със сградата и как тя се е срутила“.

Обобщение

Целите на проучването са три:

  1. Изследване на структурната реакция на сграда №7 на Световният търговски център на пожари, които може да се възникнали на 11 септември 2001 година.
  2. Изключване на сценарии, които не биха могли да причинят наблюдаваният срив.
  3. Определяне видовете повреди и техните местоположения, които може да са причинили тоталния срив, който се наблюдава.

Резултати от доклада

Заключението на учените е, че сривът на сграда №7 на СТЦ е резултат от масови повреди, включващи едновременен отказ на всички колони на сградата, а не прогресивен срив, включващ последователния отказ на колоните в сградата.

В доклада четем: „Въпреки симулирането на редица хипотетични сценарии, ние не успяхме да идентифицираме прогресивна последователност от повреди, които биха могли да се случат на 11 септември 2001 г., и които биха предизвикали тотален срив на сградата, да не говорим за наблюдаваното срутване право надолу на сградата, с приблизително 2,5 секунди на свободно падане и минимално диференциално движение на екстериора“.

Целият доклад можете да прочетете тук:

University of Alaska Fairbanks / AE911Truth

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...