-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

Уникалните манастири на върха на планината Фандзиншан

Още новини

Фандзиншан е планина, която се намира до град Тунжън, провинция Гуейджоу, Китай. На върха на планината се намира будистко светилище, което се радва на красотата на необичайни скални образувания и богато биоразнообразие.

Според будистите, именно това е мястото, където човек може да постигне духовно просветление. Смята се, че може би там ще се появи бъдещият Буда Майтрея.

Според свещените писания, Майтрея е бъдещият наследник на Буда Шакямуни. Той е бодхисатва, който ще се появи на Земята, ще постигне духовно просветление и ще остане да учи хората на Дхарма.

При управлението на династията Тан, управлявала Китай от 7-и до 10-и век, са изградени десетки храмове, но само няколко оцеляват. Именно те привличат авантюристи и хора, търсещи себе си, от цял свят.

Фандзиншан е най-високата планина в планинската верига Улин и се извисява на 2572 метра. Самото име означава „Чистата земя на Брахма“ и се счита за една от петте свещени будистки планини в Китай.

През 2018 година, планината Фандзиншан беше вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ако искате да се насладите на гледката от върха, трябва да изкачите тези невероятни 8000 стъпала. Но труда си заслужава, защото никъде другаде няма да видите тези странни скални образувания и облаците, които се стелят по планинската верига.

Има вариант и за изкачване с лифт, който ще ви качи до „скалната гъба“, която е доста близо до върха. Според нас, по-добрият вариант е да изкачите стълбите и да се насладите на това „веднъж в живота“ преживяване.

В планината се срещат над 2000 вида растения и стотици видове застрашени животни. Дълбоките долини, стръмните пропасти и невероятните водопади са на поне 1 милиард години.

На върха на планината се намират двата най-известни манастира – Храмът на Буда и Храмът на Майтрея. Двата храма са разделени от тесен пролом, но се свързват, чрез малък мост, който разкрива гледка за милиони.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново