11.7 C
София
събота, 30 май, 2020

Унгария ще изпраща космонавт на Международната космическа станция през 2024

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Унгария ще изпраща космонавт на Международната космическа станция през 2024 г., където той ще провежда изследователска дейност с оборудване, създадено от съвместната работа на унгарски и руски учени.

Министърът на външните работи Петър Сиярто подписа няколко споразумения с директора на Федералната космическа агенция Роскосмос, относно стартирането на съвместни унгарско-руски проекти за космически изследвания и подбора и обучението на унгарски космонавт, който ще бъде изпратен на Международната космическа станция (МКС) през 2024 – 2025 година, пишат от Hungary Today.

„Текущите космически проекти, които включват унгарски технологии ще бъдат официално признати като унгарско-руски космически научноизследователски проекти“, каза Сиярто пред MTI.

„Съвместно сме си поставили целта за космически изследвания и сътрудничество в космическите технологии, за да можем да изпратим унгарски космонавт на Международната космическа станция до 2024-2025 г.“, допълва той.

„Процедурата за подбор и обучение ще започне веднага“, заяви министърът.

Понастоящем, три космически научноизследователски проекта, които се провеждат в Русия, включват унгарски технологии, основно производството на микросателити и ново оборудване за МКС.

„Вече официално превръщаме тези проекти в съвместни проекти за космически изследвания и технологии, като така увеличаваме приноса на Унгария по отношение на обем и стойност“, допълва той.

„Това е фантастична възможност за унгарската космическа индустрия“

„И все пак, унгарските компании в космическата индустрия и унгарските университетски изследователски екипи, участващи в космическите изследвания и технологии, са международно известни и техните разработки са признати в цял свят“, коментира министъра.

Според него, изпращането на нов космонавт на МКС до 2024-2025 г. е реалистична цел.

Целта е оборудването, разработено с унгарско участие, да бъде занесено на космическата станция от унгарския космонавт, който ще остане там от 3 до 6 месеца и ще го използва за изследователска работа.

Разходите за съвместните изследвания и изпращането на унгарския космонавт до МКС ще бъдат частично платени чрез интелектуалната стойност на разработките и резултатите от изследванията.

Вижте още: Топ забележителности в Будапеща, Унгария

Въпреки че унгарските учени постоянно разработват нови космически технологии, космическата програма на страната до скоро не беше фактор. Но това е на път да се промени, тъй като страната цели да изпрати свой собствен сателит в орбита, също през 2024 година. Освен това, страната подготвя и мисия, съсредоточена върху космическото време, в рамките на която учените ще създадат серия от микросателити.

Първият унгарски космонавт е Берталан Фаркаш, който е изстрелян в космоса на 26 май 1980 г. на борда на „Союз 36“. Унгареца става седми в света, след Георги Иванов, който излита една година по-рано.

За разлика от Иванов обаче, Фаркаш прекарва седем дни в космоса, като извършва експерименти в областта на материалознанието.

Унгария ще изпраща космонавт, а България?

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...