0.4 C
София
сряда, 27 януари, 2021

Удивителната „Мадагаскарска лунна комета“

Още новини

„Мадагаскарска лунна комета“ или Argema mittrei е африканска нощна пеперуда.

Нейното местообитание са тропическите гори на Мадагаскар. Мъжкият има размах на крилете 20 см. и опашка с дължина 15 см. Това го прави един от най-големите видове нощни пеперуди в света.

Лунната комета не може да се изхранва и затова живее само 4-5 дни. През краткия си живот, пеперудата има само една мисия – да се размножи. Колкото и странно да звучи, женските не правят нищо по въпроса.

През 5-те си дни живот, те само чакат на едно място да бъдат открити от някой мъжки. Поради тази причина, мъжките са по-развити от женските. Техните антени са по-големи и успяват да уловят женските феромони от километри разстояние.

Мадагаскарска лунна комета

Интересно: 20 снимки на гъби, които сякаш не са от нашата планета

Както повечето насекоми, Лунната комета също има много естествени врагове в природата, които биха дали всичко, за да изядат красивата пеперуда. Такива са: хамелеони, гекони, птици, та дори и някои лемури. Именно заради това, само няколко от 150-те яйца на женската успяват да се развият в голям индивид.

Интересен факт е, че въпреки че я наричаме пеперуда, удивителната Мадагаскарска лунна комета е молец. За жалост, този вид нощни пеперуди са застрашени в дивата природа, заради загубата на хабитат, но са успешно отгледани в плен.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново