6.8 C
София
понеделник, 25 януари, 2021

Травма на главата кара паметта на момиче да се рестартира на всеки два часа

Още новини

Заради травма на главата, паметта на момиче се рестартира на всеки два часа.

През последните три месеца Райли Хорнър, тийнейджърка от Илинойс, се събужда всяка сутрин с мисълта, че е 11 юни. За да станат нещата още по-лоши, паметта ѝ се рестартира на всеки два часа. Тя не може да си спомни какво е направила през деня, или с кого се е срещнала.

Неприятностите на Райли започват, след като тя случайно бива ритната в главата от друг тийнейджър, който е „сърфирал“ върху публиката по време на ученическо състезание.

Тя е била откарана веднага в болницата, но лекарите там само са ѝ поставили диагноза сътресение и са я изпратили вкъщи. Тестовете са показали, че няма мозъчни кръвоизливи, тумори или други увреждания.

Семейството на Райли обаче, съвсем скоро забелязва, че има нещо нередно с нея. Сякаш мозъкът ѝ е бил засмукан в миналото и отказва да създава нови спомени. Но освен това, че паметта ѝ постоянно се рестартира, Райли преживява и десетки припадъци през последните три месеца.

„Не създавам нови спомени и постоянно съм уплашена“, казва Райли пред WQAD. „Хорат не ме разбират. Това е като филм. След вечеря, няма да имам спомен за това интервю.“

„Имам календар на вратата и когато погледна и видя, че сме септември се изненадвам“, добавя тийнейджърката. „Много съм объркана и се опитвам да си спомня, но не мога.“

Паметта на това момиче се рестартира на всеки два часа. Има ли надежда?

Симптомите на Райли смайват лекарите, които също не могат да разберат какво не е наред с нея, камо ли да ѝ помогнат.

Майката на момичето споделя, че в началото, лекарите са им казали, че паметта ѝ може да се подобри с времето, но са изминали три месеца, а тя не се е променила. Сега лекарите са на мнение, че тя може да остане така завинаги, което майката на Райли не може да приеме.

Младото момиче се опитва да се бори със състоянието си, но дори и най-простите неща я затрудняват. Тя винаги носи със себе си подробни бележки в училище, така че когато паметта ѝ се рестартира, тя да може да си припомни някои основни неща – като например, как да стигне до шкафчето си.

Почти всичко, което Райли е преживяла от юли месец се е изтрило от паметта ѝ, като дори не може да си спомни трагични събития, като смъртта на чичо си.

„Брат ми почина миналата седмица, а тя няма никаква представа“, споделя Сара, майката на Райли. „Ние ѝ казваме всеки ден, но тя няма никаква представа за това.“

„Ние имаме нужда от някой, който знае повече в тази област, защото тя заслужава по-добро. Тя искаше да учи медицина, а сега дори не може да се справи с някаква работа“, разказва Сара.

И преди сме ви разказвали за подобни случаи, но никога толкова драстични като този. Вижте историята на японска двойка, която се влюбва наново всеки ден, заради амнезия.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново