22.7 C
София
неделя, 20 септември, 2020

Топ забележителности в Будапеща, Унгария

Още новини

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Будапеща – една от най-красивите европейски столици със своята уникална атмосфера и завладяващата панорама от двете страни на Дунава, е обявена от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство напълно основателно.

Градът е едновременно исторически, романтичен и модерен със своите архитектурните и исторически обекти, културните мероприятия и многобройните конгресни прояви.

Нещо повече – той е един от основните спа градове на Европа с повече от 100 термални извори и бани, построени около тях с чудесни уелнес и медицински програми.

Парламентът

Будапеща

Сградата на Унгарският Парламент е седалище на Народното Събрание на Унгария, една от най-старите законодателни сгради в Европа и една от най-популярните туристически забележителности в Будапеща.

Тя се намира на площад „Лайош Кошут”, на брега на река Дунав. Строителството от печелившия план започнало през 1885 г. и сградата бива открита за 1000 годишнината на страната през 1896 г..

Пълното завършване на строежа приключва през 1904 г.. Около 1000 души са участвали в строителството и биват използвани половин милион скъпоценни камъни и 40кг. злато за изграждането.

След Втората Световна Война парламентът става еднокамерен и днес правителството използва само малка част от него. Сградата е в готически стил на Възраждането; има симетрична фасада и централен купол. На фасадата има статуи на унгарски владетели, трансилвански лидери и известни военачалници.

Базиликата Свети Стефан

Будапеща

Църквата носи името на Свети Стефан, първият крал на Унгария (975-1038), чиито нетленни останки от дясната му ръка се помещават в мощехранителницата.

Заедно със сградата на парламента ги прави най-високите сгради в Будапеща (по 96 метра) – това уравнение символизира, че светското и духовното мислене са еднакви по важност.

Според действащата нормативна уредба сградите в Будапеща не могат да бъдат по-високи от 96 метра. Басиликата е завършена през 1905 г. след 54 години на строителство.

Архитектурният й стил е Нео-Ренесансов. Фасадата е закотвена от две големи камбанарии. Посетителите могат да стигнат до купола чрез асансьори или да изкачат 364 стълби за да се насладят на 360 градусова гледка на цяла Будапеща.

Площадът на Героите

Будапеща

Площадът на Героите е един от най-големите в Будапеща, богат на исторически и политически конотации.

Той се намира в непосредствена близост до парка на града, в края на булевард Андраши. Централната част на площада се нарича „Паметника на Хилядолетието” и служи като ориентир на Будапеща.

Кенотаф е посветен  „ в памет на героите, отдали живота си за свободата на нашия народ и нашата национална независимост.”Някои пътеводители се отнасят към Площада, като с „гробница”, но това не е място за погребения.

Гърба на паметника се състои от две съвпадащи колонади, всяка със седем статуи, представляващи великите личности от унгарската история.

Голямата Синагога

Будапеща

Голямата Синагога е най-голямата синагога в Евразия и втората по големина в света, нареждайки се след храмът Еману-Елин в Ню Йорк.

Разполага с 3000 места и е център на Неолог Юдаизма. Синагогата е 75 метра дълга и 27 метра широка, построена е между 1854 и 1859 година в мавритански стил на Възраждането.

Около сградата можете да намерите Raoul Wallenberg Holocaust Memorial Park, еврейско гробище и музей.

Големият Базар

Будапеща

Само  на няколко пресечки от Синагогата, лесно може да намерите Централните Хали.

Това е най-големият закрит пазар в Будапеща. Той е проектиран и построен от Samu Pecz.

Голяма част от сергиите предлагат огромно разнообразие от зеленчуци, плодове, сирене и месо.

Повечето сергии на приземния етаж предлагат популярни сувенири, като паприка, токай и хайвер.

Въженият мост

Будапеща

Въженият мост е висящ мост, който се простира на река Дунав между Буда и Пеща, западните и източните страни на Будапеща, столицата на Унгария.

Това е първият постоянен мост над река Дунав в Будапеща, и е бил открит през 1849 г.. Мостът носи името на István Széchenyi, който е основен поддръжник на неговото изграждане, но е по-известен, като Chain Bridge.

Неговата украса е изработена от чугун, както и при изграждането му, видът му излъчва спокойствие, достойнство и баланс и го издига сред най-красивите индустриални паметници в Европа.

Той стана символ на на напредък, национално пробуждане и връзката между Изтока и Запада.

Дворецът

Будапеща

Сега стигнахме до Буда. Историческият комплекс-крепост е най-голямата сграда на върха на Castle Hill.

Замъка Буда е построен в южната връхна точка на хълма, заобиколен от областа известна като Castle (средновековни, Барокови и обществени сгради от 19 век).

Замъка Буда е част от световното културно и природно наследство на Будапеща, декларирано през 1987г..

Има панорамна тераса с изглед към Дунав, Остров Маргарет (известния парк остров), Пеща на изток и Gellért Hill.

Неговите седем кули представляват седемте племена Magyar, които се заселват в Карпатския басейн през 896г. Дворецът е проектиран по плана на Frigyes Schulek.

Църквата Матиас и Рибарският Бастион

Будапеща

Църквата Матиас се намира в Буда, сърцето на област Buda Castle.

Според църковна традиция, първоначално е построена в романски стил през 1015г.. Сегашната сграда е построена през Флорид- края на готическия стил през втората половина на 14 век и е екстензивно възстановена в края на 19 век.

Тя е втората по големина църква на средновековна Буда и седмата по големина църква средновековното унгарско кралство.

В 700 годишната история на църквата служи като символ (или може би като напомняне на унгарците) на богата, но често трагична история на града.

Цитаделата

Будапеща

Крепостта е построена през 1851 от Юлиус Якоб, командир на Хабсбургската монархия и е проектирана от Емануел Зита и Ференц Каселик след унгарската революция от 1848 г..

Тя заема почти цялото 235 метрово пространство от платото. Крепостта е с У-образна структура и е изградена централния двор (дължина 220 метра, ширина 60 метра и височина от 6 метра).

По време на унгарската революция от 1956 г., съветските войски окупират Цитаделата. Непосредствено до сградата се издига 14 метрова бронзова статуя, която стои на върха на 26 метров пиедестал.

Замъкът Вайдахуняд

Будапеща

Замъкът се намира в много красива местност, в единия край на градския парк в Будапеща.

Тук са събрани сгради от различни архитектурни стилове – древна църква, средновековен замък от трансилвански тип и много други.

Ако посетите парка ще можете да видите и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен стил.

Операта

Будапеща

Проектирана от Миклош Юбл, Унгарската Кралска Опера (както е известна тогава) отваря врати за обществеността  на 27 септември 1884 година.

Тя е богато  декорирана сграда и се смята за един от шедьоврите на архитекта. Операта е построена в Нео-Ренесансов стил с елементи от Барока.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...

Измислените пандемии на СЗО: Свински грип. Повтаря ли се историята?

Свински грип и COVID-19: Каква е приликата между двете пандемии? Много просто - и двете са измислени от СЗО (Световната здравна...

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе...