17 C
София
понеделник, 6 юли, 2020

Топ забележителности в Будапеща, Унгария

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Будапеща – една от най-красивите европейски столици със своята уникална атмосфера и завладяващата панорама от двете страни на Дунава, е обявена от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство напълно основателно.

Градът е едновременно исторически, романтичен и модерен със своите архитектурните и исторически обекти, културните мероприятия и многобройните конгресни прояви.

Нещо повече – той е един от основните спа градове на Европа с повече от 100 термални извори и бани, построени около тях с чудесни уелнес и медицински програми.

Парламентът

Будапеща

Сградата на Унгарският Парламент е седалище на Народното Събрание на Унгария, една от най-старите законодателни сгради в Европа и една от най-популярните туристически забележителности в Будапеща.

Тя се намира на площад „Лайош Кошут”, на брега на река Дунав. Строителството от печелившия план започнало през 1885 г. и сградата бива открита за 1000 годишнината на страната през 1896 г..

Пълното завършване на строежа приключва през 1904 г.. Около 1000 души са участвали в строителството и биват използвани половин милион скъпоценни камъни и 40кг. злато за изграждането.

След Втората Световна Война парламентът става еднокамерен и днес правителството използва само малка част от него. Сградата е в готически стил на Възраждането; има симетрична фасада и централен купол. На фасадата има статуи на унгарски владетели, трансилвански лидери и известни военачалници.

Базиликата Свети Стефан

Будапеща

Църквата носи името на Свети Стефан, първият крал на Унгария (975-1038), чиито нетленни останки от дясната му ръка се помещават в мощехранителницата.

Заедно със сградата на парламента ги прави най-високите сгради в Будапеща (по 96 метра) – това уравнение символизира, че светското и духовното мислене са еднакви по важност.

Според действащата нормативна уредба сградите в Будапеща не могат да бъдат по-високи от 96 метра. Басиликата е завършена през 1905 г. след 54 години на строителство.

Архитектурният й стил е Нео-Ренесансов. Фасадата е закотвена от две големи камбанарии. Посетителите могат да стигнат до купола чрез асансьори или да изкачат 364 стълби за да се насладят на 360 градусова гледка на цяла Будапеща.

Площадът на Героите

Будапеща

Площадът на Героите е един от най-големите в Будапеща, богат на исторически и политически конотации.

Той се намира в непосредствена близост до парка на града, в края на булевард Андраши. Централната част на площада се нарича „Паметника на Хилядолетието” и служи като ориентир на Будапеща.

Кенотаф е посветен  „ в памет на героите, отдали живота си за свободата на нашия народ и нашата национална независимост.”Някои пътеводители се отнасят към Площада, като с „гробница”, но това не е място за погребения.

Гърба на паметника се състои от две съвпадащи колонади, всяка със седем статуи, представляващи великите личности от унгарската история.

Голямата Синагога

Будапеща

Голямата Синагога е най-голямата синагога в Евразия и втората по големина в света, нареждайки се след храмът Еману-Елин в Ню Йорк.

Разполага с 3000 места и е център на Неолог Юдаизма. Синагогата е 75 метра дълга и 27 метра широка, построена е между 1854 и 1859 година в мавритански стил на Възраждането.

Около сградата можете да намерите Raoul Wallenberg Holocaust Memorial Park, еврейско гробище и музей.

Големият Базар

Будапеща

Само  на няколко пресечки от Синагогата, лесно може да намерите Централните Хали.

Това е най-големият закрит пазар в Будапеща. Той е проектиран и построен от Samu Pecz.

Голяма част от сергиите предлагат огромно разнообразие от зеленчуци, плодове, сирене и месо.

Повечето сергии на приземния етаж предлагат популярни сувенири, като паприка, токай и хайвер.

Въженият мост

Будапеща

Въженият мост е висящ мост, който се простира на река Дунав между Буда и Пеща, западните и източните страни на Будапеща, столицата на Унгария.

Това е първият постоянен мост над река Дунав в Будапеща, и е бил открит през 1849 г.. Мостът носи името на István Széchenyi, който е основен поддръжник на неговото изграждане, но е по-известен, като Chain Bridge.

Неговата украса е изработена от чугун, както и при изграждането му, видът му излъчва спокойствие, достойнство и баланс и го издига сред най-красивите индустриални паметници в Европа.

Той стана символ на на напредък, национално пробуждане и връзката между Изтока и Запада.

Дворецът

Будапеща

Сега стигнахме до Буда. Историческият комплекс-крепост е най-голямата сграда на върха на Castle Hill.

Замъка Буда е построен в южната връхна точка на хълма, заобиколен от областа известна като Castle (средновековни, Барокови и обществени сгради от 19 век).

Замъка Буда е част от световното културно и природно наследство на Будапеща, декларирано през 1987г..

Има панорамна тераса с изглед към Дунав, Остров Маргарет (известния парк остров), Пеща на изток и Gellért Hill.

Неговите седем кули представляват седемте племена Magyar, които се заселват в Карпатския басейн през 896г. Дворецът е проектиран по плана на Frigyes Schulek.

Църквата Матиас и Рибарският Бастион

Будапеща

Църквата Матиас се намира в Буда, сърцето на област Buda Castle.

Според църковна традиция, първоначално е построена в романски стил през 1015г.. Сегашната сграда е построена през Флорид- края на готическия стил през втората половина на 14 век и е екстензивно възстановена в края на 19 век.

Тя е втората по големина църква на средновековна Буда и седмата по големина църква средновековното унгарско кралство.

В 700 годишната история на църквата служи като символ (или може би като напомняне на унгарците) на богата, но често трагична история на града.

Цитаделата

Будапеща

Крепостта е построена през 1851 от Юлиус Якоб, командир на Хабсбургската монархия и е проектирана от Емануел Зита и Ференц Каселик след унгарската революция от 1848 г..

Тя заема почти цялото 235 метрово пространство от платото. Крепостта е с У-образна структура и е изградена централния двор (дължина 220 метра, ширина 60 метра и височина от 6 метра).

По време на унгарската революция от 1956 г., съветските войски окупират Цитаделата. Непосредствено до сградата се издига 14 метрова бронзова статуя, която стои на върха на 26 метров пиедестал.

Замъкът Вайдахуняд

Будапеща

Замъкът се намира в много красива местност, в единия край на градския парк в Будапеща.

Тук са събрани сгради от различни архитектурни стилове – древна църква, средновековен замък от трансилвански тип и много други.

Ако посетите парка ще можете да видите и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен стил.

Операта

Будапеща

Проектирана от Миклош Юбл, Унгарската Кралска Опера (както е известна тогава) отваря врати за обществеността  на 27 септември 1884 година.

Тя е богато  декорирана сграда и се смята за един от шедьоврите на архитекта. Операта е построена в Нео-Ренесансов стил с елементи от Барока.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...