16 C
София
петък, 10 юли, 2020

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

5. Youtan Poluo / Удумбара

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: CityFlowers

Удумбара е едно от най-интересните растения на света. Казва се, че удумбара цъфти веднъж на 3000 години.

Според древни будистки текстове, разцъфването на растението е знак за прераждането на Буда. Може би заради това му отнема толкова много време.

Удумбара изобщо не прилича на цвете. Растението е изключително малко и произвежда миризма на сандалово дърво.

Откривателят на това цвете е г-н Дин – фермер от Китай. Удумбара може да се види в Китай, Корея, Тайван и много рядко в САЩ.

4. Cypripedium calceolus / Венерино пантофче

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: Doug Waylett

Венериното пантофче е рядък член от семейството на орхидеите. Намира се най-вече в Лондон, но може да се открие и в други части на Европа.

Това, което прави венериното пантофче рядко е комбинацията от жълто и лилаво. Почти 3/4-ти от цветето е жълто, а останалата част е лилава.

Венериното пантофче е също така и в списъка с най-скъпи цветя в света. Заради това и растението е защитено от закона в Лондон.

3. Amorphophallus titanum / Цвете-труп

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: wuanzinger

Повечето от вас със сигурност са чували за цветето-труп. Това е най-голямото и най-миризливо цвете в света. При цъфтеж се разнася миризма на гниещо месо.

Това цвете може да се открие само в по-ниските гори на Индонезия. Цветето-труп цъфти само веднъж на всеки 30-40 години.

Листото на цветето-труп расте на височина от 6 метра. Външната част на растението е зелена, а вътрешната тъмночервена.

Тъй като растението е много рядко, ботаническите градини, където то расте, предимно в Суматра, са защитени от закона.

2. Strongylodon macrobotrys / Нефритена лоза

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: James Good

Нефритената лоза е рядко цвете от семейството на граха и фасула. Тя може да се намери само в тропическите гори на Филипините.

Цветето има формата на щипка и може да достигне до 3 метра. Цветът на това красиво цвете може да варира от синьо до светло зелено.

Тъй като понякога нефритената лоза бива опрашвана от прилепи, тя показва завидни светлинни качества през нощта – ще бъде красива гледка със сигурност.

Това, което прави цветето много рядко са естествените опрашители и непрекъснато променящите се условия на околната среда.

1. Middlemist red камелия

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: Maureen Barlin

Красивата Мидълмист в червено е най-рядкото познато ни цвете в света. Изненадващо, само два екземпляра са останали в света – в Новозеландската градина и в зелената градина на Великобритания.

Цветето е кръстено на откривателя си, Джон Мидълмист, който донася това удивително растение от Китай до Обединеното кралство през 1804 г.

След това, мидълмист изчезва напълно от Китай и изненадващо се отглежда в градините на Лондон. Цветето изглежда като роза с дълбок розов цвят. Правят се дългогодишни изследвания от ботаници в търсене на растителни видове, които да са свързани с Мидълмист в червено.

Със сигурност сме пропуснали много редки и красиви цветя, но е невъзможно да включим всички. Това е една много малка извадка на едни от най-редките и красиви цветя в света.

Важно е да се отбележи, че в статията говорим за оригиналните цветя (с едно изключение), а не за техните клонинги създадени изкуствено.

Например, цветето, което стои под номер 1 – Мидълмист в червено, е най-рядкото познато ни цвете, но негови изкуствено създадени клонинги могат да се срещнат в много градини.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...