13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Цветята са един от най-красивите подаръци, които имаме от природата. Някои цветя цъфтят само по определено време, а други дори веднъж за десетилетие.

Цветя, които са ендемични за отдалечените части от света пък остават неоткрити за дълги години.

Вижте нашият списък за 10 от най-редките цветя в света:

10. Epiphyllum oxypetalum / Кралица на нощта

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: H P Muditha Sampath

Това, което прави цветето Epiphyllum oxypetalum толкова специално е рядкостта и красотата му. Наричано още кралица на нощта, цветето може да се види най-вече в горите на Шри Ланка.

Само няколко души в света са получили шанса да видят растението, защото освен красотата му има още нещо, което го прави специално – то цъфти само веднъж годишно през нощта и загива преди утрото.

Цветето цъфти само при много специфични условия. Има много приятно ухание и също е едно от най-скъпите цветя, заради краткия си живот. И до днес никой не може да обясни причината за внезапната смърт на растението.

9. Silene tomentosa / Гибралтарско плюскавиче

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: Simon Wood

Това цвете, познато и като гибралтарско плюскавиче може да бъде открито само в Гибралтар. Цветето е слабо ароматно, цъфти през нощта и има кратка продължителност на живота.

Интересно е, че през 1992 г. ботаническата градина на Гибралтар официално обявява, че няма останали цветя от този вид, тоест гибралтарското плюскавиче е изчезнало.

Но след две години, през 1994 г. един скален катерач открива, че цветето е оцеляло и расте в много негостоприемни среди.

Днес растението може да се види само в ботаническите градини на Гибралтар и Лондон, но екземплярите са много малко на брой.

8. Dendrophylax lindenii / Призрачна орхидея

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: somuchviral

Призрачната орхидея е рядко, подобно на паяжина цвете, което се намира в Куба и Флорида. Много трудно може да се култивира, освен в естествената си среда.

То има нужда от висока температура и висока влажност на въздуха. Заради това, призрачната орхидея попада в нашия списък с най-редките цветя в света.

Това, което обаче е най-необичайното в тази орхидея е, че тя няма листа. Поради липсата на листа, призрачната орхидея не може да си набави своя собствена храна, затова се прикачва към друго растение, за да получи нужната за живот енергия.

Призрачните орхидеи цъфтят само за три седмици, в периода между април и август. По време на своя цъфтеж, те произвеждат мирис на сапун.

7. Cosmos atrosanguineus / Шоколадов космос

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: Sandra Király

Шоколадовият космос е едно от най-красивите и редки цветя на Мексико. Цветето е наречено така, заради шоколадовият си мирис по време на цъфтеж. Растението има тъмночервен или кафяв цвят и често цъфти привечер в края на лятото.

За съжаление, това красиво цвете е изчезнало в дивата природа. През 1902 г. мексиканските учени успяват да размножат растението от последния вид по изкуствен път.

Това означава, че днес може да се види само клонинг на оригиналния шоколадов космос. Областите, където расте цветето са защитени от закона.

6. Lotus berthelotii / Папагалски клюн

Топ 10: Най-редки и красиви цветя в света
Снимка: KarissaDeanna

Папагалският клюн безспорно е в челните редици на най-красивите цветя в света. Цветето е ендемично за Канарските острови. То е кръстено така очевидно, защото прилича на клюн на папагал.

Цветето цъфти най-добре през пролетта и има нужда от хладно време. Колебанията в температурата причиняват смърт на растението.

За съжаление сме на път да загубим това уникално цвете в много кратък период от време. Само няколко растения са останали до днес. Изчезването на папагалския клюн е започнало през 1884 г. Оцелелите видове в Канарските острови са защитени от закона.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...