-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Тимъти Декстър – ексцентрикът милионер, който продаде въглища на Нюкасъл

Още новини

Чували ли сте за Тимъти Декстър? Как бихте определили един добър търговец? Може би ще кажете, той е толкова добър, че може да продаде лед на ескимосите и на краставичар краставици? Е, Тимъти Декстър прави нещо такова. Той става известен с това, че успява да продаде въглища на Нюкасъл.

Но нека се върнем по-назад във времето и разгледаме ранният живот на Тимъти Декстър.

Ранен живот

Тимъти е роден на 22 януари 1747 година в Малдън, Масачузетс. Син е на колониални фермери, които едва свързват двата края. Той започва да работи едва на 8-годишна възраст, затова и остава без образование.

На 14-годишна възраст напуска фермата и заминава за Чарлстън, Южна Каролина. Там, той започва да работи като чирак и обработва кожи за бричове и ръкавици. След седем години, той завършва чиракуването си в Бостън.

Виждайки всички богаташи около себе си, Тимъти мечтаел да започне бизнес и да бъде богат, поне колкото тях. Без дом и без перспективи, в навечерието на чаеното парти в Бостън, Декстър среща жена.

Елизабет Фротингам е била с девет години по-възрастна, вдовица и майка на четири деца. Тя е имала пари, затова след като се жени, двойката заживява заедно в нейното голямо имение в Бостън.

След като работи известно време и спестява известна сума пари, той решава, че трябва да ги инвестира някъде. Неговите съседи, като Джон Ханкок, имат много повече пари, а той иска да бъде равен с тях. Затова решава да попита по-успелите от него за съвет.

Първа „погрешна“ инвестиция

Снобският елит на Бостън обаче го възприема като необразован измамник. В опит да го фалират, те го убеждават да инвестира в континентални долари, които са издадени съвсем наскоро.

*Континенталните долари са първите хартиени пари, които отпечатва Континенталният конгрес, по време на Американската революция.

С пълна наивност, той инвестира всичките спестявания, които имат и купува тази нова валута. В началото, това изглежда напълно безполезно, защото заради инфлацията, тези пари нямат никаква стойност. Към края на Американската революция обаче, всичко се променя и новата валута се издига от дъното. Тимъти става милионер.

Той си купува къща, която наподобява имение в средата на Нюбърипорт, която днес е част от обществената библиотека на града.

Вижте още: Невероятната история на Уилис Медоус, който бил застрелян в окото и изкашлял куршума 58 години по-късно

Неговият успех започва още повече да дразни богатите сноби. В злобата си, те продължавали да му дават рискови съвети и някои твърде очевидни идиотски такива. Декстър приемал всички препоръки без резерва. Незнайно как, той успявал да прави огромни печалби, следвайки всичките им уж лоши съвети.

Поредни идиотски съвети

Тимъти Декстър - ексцентрикът милионер, който продаде въглища на Нюкасъл
„Лорд“ Тимъти Декстър и имението му в Нюбърпорт, Масачузетс

Един от богаташите му предлага да изпрати отоплители за легла на Карибските острови.

*Отоплителите за легла са наподобявали съвременните тигани. Те се пълнели с жар и така хората затопляли леглата си, или сушили чаршафите си.

Същевременно, докато били на вълна Карибски острови, друг му предложил да добави към отоплителите и куп котки. Въпреки абсурдността на тези съвети, той ги послушал и изпълнил съветите им.

Въпреки че очевидно не се нуждаели от отоплители за легла, собствениците на захарни плантации изкупили всички уреди. Защо? Защото с формата си на тиган, те са били перфектно пособие за приготвяне на меласа и друга храна.

Що се отнася до котките, той събрал всички бездомни котки, които успял да улови и ги е продал до една, заедно с повече от 40 000 „тигана“. В този момент, полетата са били нападнати от плъхове и котките са дошли във възможно най-точното време. И разбира се, те са били продадени на доста скъпа цена.

Да продадеш „лед на ескимоси“

Тенденцията с фалшивите съвети е продължавала с години, докато ескалира дотолкова, че ядосани, богатите сноби са му предложили да продава въглища на Нюкасъл. Очевидно е, че се подиграват с невежеството му, защото всички са наясно, че Нюкасъл е най-големият производител на въглища в Англия. От там са се внасяли въглища и за Бостън…

Нещо, което никой не е знаел е, че докато пратката му пътува през Атлантическия океан, миньорите са стачкували и производството на въглища е намаляло значително. Оказва се, че неговата пратка е повече от добре дошла и е продадена на по-висока премиум цена.

Но колкото и да се е опитвал да постигне успех, хората все още са го смятали за ужасен, и са гледали на него като клоун и простак. Едва ли не, за да затвърди тяхното мнение, той купува масивно имение в Нюбърипорт, с гледка към морето. Имението е декорирано по безвкусен начин, с над 40 статуии, включително и една негова.

Под собствената му статуя е пишело: „Аз съм първи на Изток, първи на Запад, и най-великият философ на Западния свят.“

В момент, в който Америка се бори да премахне кралските титли, той обявява, че трябва да бъде смятан за „лорд“.

Фалшиво погребение

Все пак, Декстър успява да си спечели няколко приятели, но започва да подозира, че са с него само, заради парите му. Така, в последния си опит да изпробва стойността си, той организира собствената си погребална церемония, като принуждава жена си и децата да вземат участие в нея. На церемонията са дошли над 3 хиляди души, много от които само от любопитство.

В края на церемонията, гостите виждат, че Тимъти не само е жив, но и го сварват да бие жена си с бастун в кухнята, затова че не е плакала достатъчно. Вместо да го оплаква, тя се е смеела с гостите.

„Лорд Декстър“ умира скоро след фалшивото си погребение на 59-годишна възраст. Но преди това, той публикува книга, написана неграмотно, но все пак издадена 8 пъти. Първоначално, той я раздавал безплатно, като мемоар, за да го запомнят хората. По-късно, книгата започва да се продава.

За да придобиете представа, ето как е изглеждало едно изречение от книгата:

„АСЪМ първият лорд в юидинените Щати на А мерикари Сега на Нюбърпорт това е гласът на хората и аз не мога да Направя да ги спра и затова Го оставете.“

Какъв ли е бил Тимъти Декстър? Дали е бил глупак с късмет, или легендарен предприемач? Всеки може да тълкува неговите постъпки по-различен начин, но това, което знаем е, че е забил снобите в земята!

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново