0.2 C
София
четвъртък, 21 януари, 2021

Тайнственият град, обсебен от числото 11

Още новини

Золотурн е град в Швейцария, който изглежда като всеки друг, с едно изключение – обсебен е от числото 11. Символи на числото могат да се открият навсякъде в града: върху сградите, стъпалата, та дори и в часовниците.

Нека започнем с необичайния часовник, който се намира на стената на инвестиционна банка. Необичайното при него е, че отмерва само до 11 часа, като числото 12 липсва.

Золотурн

В Золотурн, който е основан от римляните преди 2000 години, има 11 параклиса, 11 църкви, 11 кули, 11 музея и 11 фонтана.

В старата част на града се намира и катедралата Св. Урс. Тя е изпълнена с история, която се върти все около числото 11.

Смята се, че са били необходими 11 години, за да се построи катедралата. В двора на катедралата има три стълбища с по 11 стъпала, два фонтана с по 11 пръскалки, 11 врати, а на един от 11-те олтара има 11 вида мрамор. Пейките също в редица са по 11, а в кулата има 11 камбани. Катедралата е разделена на три части, като всяка е с височина от 11 метра.

А ако се върнем назад в историята, членовете на първия градски съвет са били 11. В последствие, Золотурн става 11-ти кантон на Швейцарската конфедерация, през 1481 г. По-късно, през 16-ти век, той е разделен на 11 протектората.

Любопитно: Вижте замаскираните военни бункери на Швейцария

Откъде идва интересът към числото 11?

Числото 11 е от особено значение в Библията, затова и хората го смятат за свято число. То се смята за числото на интуицията, представлява вдъхновението, духовното просветление, вярата.

Числото 11 е свързано с град Золотурн в продължение на много векове, и това съвсем не е съвпадение. Има дори празници свързани с числото, а бизнесът процъфтява.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново