17 C
София
понеделник, 6 юли, 2020

Тайната на Ръкописът на Войнич (линк за теглене)

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Написан в Централна Европа в края на 15-ти, или по време на 16-ти век, ръкописът на Войнич, кръстен на полско-американският книжар Уилфрид Войнич, остава като една от най-чудните и загадъчни книги в света.

Не се знае автора, произхода, езика или точната дата на написване на ръкописа.

В тази статия ще обобщим всичко, което знаем за ръкописът на Войнич. Накрая на статията сме разположили бутон за директно теглене на ръкописа.

Вижте още: Кодекс Гигас (Дяволската библия) – най-големият средновековен ръкопис

Описван като магически или научен текст, почти всяка страница съдържа ботанически, фигуративни и научни рисунки. Те са нарисувани с мастило в различни нюанси на зелено, кафяво, жълто, синьо и червено.

Книгата е кръстена на Уилфрид Войнич, търговец на книги, който се сдобива с нея през 1912-та година. Днес книгата се намира в Библиотеката за редките книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейлския университет.

Съдейки по илюстрациите, книгата се дели на няколко раздела, различни по съдържание:

– Билки – на всяка страница се намира изображение на една билка, понякога повече, и няколко абзаца текст. Това е обичайната подредба за билкарска книга по онова време. Общо растенията в този раздел са 113, като всички са неизвестни.

– Астрономия – съдържа астрономически и астрологически рисунки, включително астрални графики на слънца, луни, звезди и зодиакални знаци. 12 диаграми изобразяват традиционните символи на зодиакалните съзвездия – две риби за Риби, бик за Телец, войн с лък за Стрелец и т.н. Също така има 30 голи женски фигури, държащи звезди.

– Биология – съдържа плътен непрекъснат текст заграждащ фигури на голи жени, някои от които бременни, къпещи се в басейни, свързани със сложна мрежа от тръби. Някои жени носят корони.

– Космология – съдържа сложен набор от девет космологични медальони, някои изобразяващи географски форми, като острови, пътеки, „замъци“ и вулкан.

– Фармацевтика – съдържа фармацевтични чертежи на над 100 различни вида лечебни билки и корени, изобразени с буркани и аптекарски съдове в червено, синьо или зелено.

– Рецепти – непрекъснати страници текст, вероятно рецепти обозначени със звездообразни отметки.

Ръкописът на Войнич

Има няколко личности, за които се смята, че биха могли да бъдат автори на ръкописа:

– Роджър Бейкън – той бива споменат от Рудолф II (един от първите притежатели на ръкописа, за когото платил 600 дуката или няколкостотин хиляди долара днес), като вероятният автор на ръкописа.

Бейкън е английски философ и алхимик и един от най-известните францисканци на своето време. Бейкън е един от първите теолози и философи, преоткрили и приели схващанията на Аристотел.

– Джон Дий – Дий е бележит математик, астроном, астролог, окултист, навигатор, империалист и консултант на кралица Елизабет I. Той посвещава голяма част от живота си на изучаването на алхимията, гадаенето и херметичната философия.

Според Войнич, единствения човек, който би могъл да продаде ръкописа на Рудолф е Джон Дий. Той се е славил с голямата си библиотека от ръкописи. Но самият Дий не споменава в своите дневници продажбата на ръкописа.

– Якоб Хорчицки – Фотостатическата репродукция на първата страница на ръкописа, направена от Войнич в периода от време до 1921 година, демонстрира няколко размити петна – изтрити надписи или подписи.

С помощта на химията, текстът може да бъде прочетен като „Jacobj’a Tepenece“. Това може да бъде Якоб Хорчицки (Jakub Horcicky of Tepenec), на латински – Якобус Синапиус (Jacobus Sinapius).

Той е бил специалист по билкова медицина, личен доктор на Рудолф II и надзираващ неговата ботаническа градина.

Войнич и много други изследователи заключват, че Якоб Хорчицки е бил притежател на ръкописа, а и възможен автор.

Wikipedia / Yale University Library

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...