16.8 C
София
събота, 24 октомври, 2020

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай.

„Основната причина за обявяване на извънредно положение не е епидемията в Китай, а това, което се случва в други страни“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Тревогата е, че вирусът може да се разпространи в държави с по-слаба здравна система.

Междувременно, правителството на Съединените щати силно препоръчва на своите граждани да не пътуват до Китай. Държавният департамент издаде предупреждение от четвърто ниво, с което призовава американците да „преразгледат“ пътуванията си до Китай.

Българското правителство все още не е реагирало с издаване на подобни препоръки.

Китай заяви, че ще осигури чартърни полети за връщане на всички жители на провинция Хубей, които са в чужбина, „възможно най-скоро“.

Говорител на външното министерство заяви, че това се дължи на „практическите трудности“, с които се сблъскват китайските граждани в чужбина. Именно в провинция Хубей възниква коронавируса.

Последни данни

Според последните данни, които предоставя китайското правителство, жертвите са поне 213 в Китай, най-вече в Хубей, а болните в национален мащаб са почти 10 000.

Световната здравна организация обяви, че има 98 случая в 18 други държави, но засега няма починали извън Китай.

Повечето болни по света са все хора, които са били в Ухан, Хубей. Въпреки това има осем случая, в Германия, Япония, Виетнам и САЩ, при които хората са били заразени от други, които са пътували до Китай.

На пресконференцията на СЗО в Женева, д-р Гебрейесус определи вируса като „безпрецедентна епидемия“, която бе посрещната с „безпрецедентен отговор“.

Той похвали „извънредните мерки“, които са предприели китайските власти и заяви, че няма причина за ограничаване на търговията и пътуването до Китай.

„Нека бъде ясно, че обявяването на извънредно положение не е вот на недоверие в Китай“, заяви още той.

Въпреки това много държави предприеха стъпки за затваряне на граници или за отмяна на полети, а компании като Google, Ikea, Starbucks и Tesla затвориха магазините си или спряха дейността си.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че епидемията може да „ускори връщането на работни места в Северна Америка“.

Подготовка на другите страни

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Онлайн карта, която отбелязва разпространението на вируса по света. Можете да видите онлайн картата ТУК.

Какво се случва, ако този вирус попадне в страна, която не може да се справи с него?

В много страни с ниски и средни доходи просто липсват инструменти, с които да открият и изолират вируса. Страхът е, че именно там може да се разпространи вируса и да излезе извън контрол, казва Джеймс Галахър, здравен кореспондент към BBC.

Не забравяйте, че това е заболяване, което се появи едва миналия месец, а вече има потвърдени близо 10 000 случая в Китай.

Избухването на Ебола през 2014 г. в Западна Африка, най-голямото в човешката история, показа колко лесно може да се разпространи подобна зараза в бедните страни.

А ако новият коронавирус получи опора на такива места, тогава би било много трудно да се постави под контрол.

Ние все още не сме на този етап, тъй като 99% от случаите са в Китай, а СЗО е убедена, че страната може да контролира огнището.

Обявяването на глобална спешна ситуация позволява на СЗО да оказва подкрепа на страните с ниски и средни доходи, за да засилят надзора им за този вирус – и да ги подготви при евентуални случаи.

Колко необичайно е обявеното извънредно положение заради коронавируса?

СЗО обявява извънредно положение, когато има извънредно събитие, което представлява риск за общественото здраве по света. Обявявани са 5 извънредни ситуации в областта на общественото здраве:

 • Свински грип, 2009 – вирусът H1N1 се разпространи по целия свят през 2009 година, като уби повече от 200 000 души.
 • Полиомиелит, 2014 – въпреки че бяхме на косъм от ликвидирането на болестта през 2012 г., броят на заболелите продължи да се увеличава през следващата година.
 • Зика, 2016 – СЗО обяви извънредно положение заради болестта през 2016 г., след като тя се разпространи много бързо от Азия до Америка.
 • Ебола, 2014 и 2019 – първата спешна ситуация продължи от август 2014 г. до март 2016 г., когато заразените бяха почти 30 000, а повече от 11 000 загинаха в Западна Африка. Втората спешна ситуация бе обявена миналата година, заради разпространение на болестта в ДР Конго.

Разпространение в Китай и мерки за ограничаване по света

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Разпространение на вируса в Китай от 20 до 30 януари 2020 г. / Илюстрация на BBC, с данни от Китайската национална здравна комисия. За да видите илюстрацията в пълен размер и с високо качество, натиснете ТУК.

Вече има потвърден случай в Тибет, което означава, че вируса е достигнал всеки регион в континентален Китай. Според Националната здравна комисия, случаите в страната са 9 692.

Както знаете, централната провинция Хубей, откъдето тръгва епидемията и където са настъпили почти всички смъртни случаи, е блокирана. В провинцията живеят 60 милиона души.

Ухан, който е столица на Хубей, на практика е запечатан, а Китай ограничи всички видове транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Препоръчано е на хората, които са в Хубей по работа, да си останат вкъщи и да работят от там, ако е възможно. Учениците не ходят на училище, а получават своите уроци онлайн.

В момента текат евакуации на стотици чужди граждани от Ухан.

Великобритания, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия ще поставят под карантина за две седмици, всички свои граждани, които са били в Китай.

Австралия планира да постави под карантина евакуираните на остров Рождество, който се намира на 2000 км от континента.

В другите страни:

 • Италия прекрати полетите до Китай, след като двама китайски туристи в Рим бяха диагностицирани с вируса.
 • В САЩ, на гражданите е препоръчано да не пътуват до Китай. Чикагските здравни власти съобщиха за първия случай на предаване от човек на човек. Около 200 американски граждани от Ухан са изолирани в Калифорнийската военна база.
 • Русия реши да затвори 4 300 км от границата си с Далечния изток.
 • Япония също евакуира своите граждани.
 • Франция евакуира около 250 свои граждани от Ухан.
 • Индия потвърди първия си случай на вируса – студент от Керала, който е учил в Ухан.
 • Папуа Нова Гвинея забрани влизането на туристи от всички „азиатски пристанища“.
 • Северна Корея обяви, че ще спре всички полети и влакове от и до Китай.

BBC

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...