3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална спешна ситуация заради коронавируса в Китай.

„Основната причина за обявяване на извънредно положение не е епидемията в Китай, а това, което се случва в други страни“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Тревогата е, че вирусът може да се разпространи в държави с по-слаба здравна система.

Междувременно, правителството на Съединените щати силно препоръчва на своите граждани да не пътуват до Китай. Държавният департамент издаде предупреждение от четвърто ниво, с което призовава американците да „преразгледат“ пътуванията си до Китай.

Българското правителство все още не е реагирало с издаване на подобни препоръки.

Китай заяви, че ще осигури чартърни полети за връщане на всички жители на провинция Хубей, които са в чужбина, „възможно най-скоро“.

Говорител на външното министерство заяви, че това се дължи на „практическите трудности“, с които се сблъскват китайските граждани в чужбина. Именно в провинция Хубей възниква коронавируса.

Последни данни

Според последните данни, които предоставя китайското правителство, жертвите са поне 213 в Китай, най-вече в Хубей, а болните в национален мащаб са почти 10 000.

Световната здравна организация обяви, че има 98 случая в 18 други държави, но засега няма починали извън Китай.

Повечето болни по света са все хора, които са били в Ухан, Хубей. Въпреки това има осем случая, в Германия, Япония, Виетнам и САЩ, при които хората са били заразени от други, които са пътували до Китай.

На пресконференцията на СЗО в Женева, д-р Гебрейесус определи вируса като „безпрецедентна епидемия“, която бе посрещната с „безпрецедентен отговор“.

Той похвали „извънредните мерки“, които са предприели китайските власти и заяви, че няма причина за ограничаване на търговията и пътуването до Китай.

„Нека бъде ясно, че обявяването на извънредно положение не е вот на недоверие в Китай“, заяви още той.

Въпреки това много държави предприеха стъпки за затваряне на граници или за отмяна на полети, а компании като Google, Ikea, Starbucks и Tesla затвориха магазините си или спряха дейността си.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че епидемията може да „ускори връщането на работни места в Северна Америка“.

Подготовка на другите страни

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Онлайн карта, която отбелязва разпространението на вируса по света. Можете да видите онлайн картата ТУК.

Какво се случва, ако този вирус попадне в страна, която не може да се справи с него?

В много страни с ниски и средни доходи просто липсват инструменти, с които да открият и изолират вируса. Страхът е, че именно там може да се разпространи вируса и да излезе извън контрол, казва Джеймс Галахър, здравен кореспондент към BBC.

Не забравяйте, че това е заболяване, което се появи едва миналия месец, а вече има потвърдени близо 10 000 случая в Китай.

Избухването на Ебола през 2014 г. в Западна Африка, най-голямото в човешката история, показа колко лесно може да се разпространи подобна зараза в бедните страни.

А ако новият коронавирус получи опора на такива места, тогава би било много трудно да се постави под контрол.

Ние все още не сме на този етап, тъй като 99% от случаите са в Китай, а СЗО е убедена, че страната може да контролира огнището.

Обявяването на глобална спешна ситуация позволява на СЗО да оказва подкрепа на страните с ниски и средни доходи, за да засилят надзора им за този вирус – и да ги подготви при евентуални случаи.

Колко необичайно е обявеното извънредно положение?

СЗО обявява извънредно положение, когато има извънредно събитие, което представлява риск за общественото здраве по света. Обявявани са 5 извънредни ситуации в областта на общественото здраве:

 • Свински грип, 2009 – вирусът H1N1 се разпространи по целия свят през 2009 година, като уби повече от 200 000 души.
 • Полиомиелит, 2014 – въпреки че бяхме на косъм от ликвидирането на болестта през 2012 г., броят на заболелите продължи да се увеличава през следващата година.
 • Зика, 2016 – СЗО обяви извънредно положение заради болестта през 2016 г., след като тя се разпространи много бързо от Азия до Америка.
 • Ебола, 2014 и 2019 – първата спешна ситуация продължи от август 2014 г. до март 2016 г., когато заразените бяха почти 30 000, а повече от 11 000 загинаха в Западна Африка. Втората спешна ситуация бе обявена миналата година, заради разпространение на болестта в ДР Конго.

Разпространение в Китай и мерки за ограничаване по света

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Разпространение на вируса в Китай от 20 до 30 януари 2020 г. / Илюстрация на BBC, с данни от Китайската национална здравна комисия. За да видите илюстрацията в пълен размер и с високо качество, натиснете ТУК.

Вече има потвърден случай в Тибет, което означава, че вируса е достигнал всеки регион в континентален Китай. Според Националната здравна комисия, случаите в страната са 9 692.

Както знаете, централната провинция Хубей, откъдето тръгва епидемията и където са настъпили почти всички смъртни случаи, е блокирана. В провинцията живеят 60 милиона души.

Ухан, който е столица на Хубей, на практика е запечатан, а Китай ограничи всички видове транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Препоръчано е на хората, които са в Хубей по работа, да си останат вкъщи и да работят от там, ако е възможно. Учениците не ходят на училище, а получават своите уроци онлайн.

В момента текат евакуации на стотици чужди граждани от Ухан.

Великобритания, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия ще поставят под карантина за две седмици, всички свои граждани, които са били в Китай.

Австралия планира да постави под карантина евакуираните на остров Рождество, който се намира на 2000 км от континента.

В другите страни:

 • Италия прекрати полетите до Китай, след като двама китайски туристи в Рим бяха диагностицирани с вируса.
 • В САЩ, на гражданите е препоръчано да не пътуват до Китай. Чикагските здравни власти съобщиха за първия случай на предаване от човек на човек. Около 200 американски граждани от Ухан са изолирани в Калифорнийската военна база.
 • Русия реши да затвори 4 300 км от границата си с Далечния изток.
 • Япония също евакуира своите граждани.
 • Франция евакуира около 250 свои граждани от Ухан.
 • Индия потвърди първия си случай на вируса – студент от Керала, който е учил в Ухан.
 • Папуа Нова Гвинея забрани влизането на туристи от всички „азиатски пристанища“.
 • Северна Корея обяви, че ще спре всички полети и влакове от и до Китай.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / BBC

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...