3.6 C
София
неделя, 23 февруари, 2020

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай

Още новини

Коронавируса взе над 2000 жертви, а заразените са над 75 000

Коронавируса взе 2012 жертви, а над 75 000 са заразените, според официалните данни. Здравните служители в...

Гигантски язовири, обграждащи Северно море, биха могли да спасят милиони от покачването на морското равнище, твърди учен

Гигантските язовири в Северно море биха могли да спасят милиони хора от покачването на нивото на океаните, твърди учен от Нидерландия....

Израелската пропаганда расте – използват Netflix и HBO

Израелската пропаганда се развива и осъвременява до такава степен, че вече се води под формата на популярни сериали в платформите Netflix...

„Предупреждение към човечеството“: Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените

"Предупреждение към човечеството": Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените. Половината от 1...

Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална спешна ситуация заради коронавируса в Китай.

„Основната причина за обявяване на извънредно положение не е епидемията в Китай, а това, което се случва в други страни“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Тревогата е, че вирусът може да се разпространи в държави с по-слаба здравна система.

Междувременно, правителството на Съединените щати силно препоръчва на своите граждани да не пътуват до Китай. Държавният департамент издаде предупреждение от четвърто ниво, с което призовава американците да „преразгледат“ пътуванията си до Китай.

Българското правителство все още не е реагирало с издаване на подобни препоръки.

Китай заяви, че ще осигури чартърни полети за връщане на всички жители на провинция Хубей, които са в чужбина, „възможно най-скоро“.

Говорител на външното министерство заяви, че това се дължи на „практическите трудности“, с които се сблъскват китайските граждани в чужбина. Именно в провинция Хубей възниква коронавируса.

Последни данни

Според последните данни, които предоставя китайското правителство, жертвите са поне 213 в Китай, най-вече в Хубей, а болните в национален мащаб са почти 10 000.

Световната здравна организация обяви, че има 98 случая в 18 други държави, но засега няма починали извън Китай.

Повечето болни по света са все хора, които са били в Ухан, Хубей. Въпреки това има осем случая, в Германия, Япония, Виетнам и САЩ, при които хората са били заразени от други, които са пътували до Китай.

На пресконференцията на СЗО в Женева, д-р Гебрейесус определи вируса като „безпрецедентна епидемия“, която бе посрещната с „безпрецедентен отговор“.

Той похвали „извънредните мерки“, които са предприели китайските власти и заяви, че няма причина за ограничаване на търговията и пътуването до Китай.

„Нека бъде ясно, че обявяването на извънредно положение не е вот на недоверие в Китай“, заяви още той.

Въпреки това много държави предприеха стъпки за затваряне на граници или за отмяна на полети, а компании като Google, Ikea, Starbucks и Tesla затвориха магазините си или спряха дейността си.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че епидемията може да „ускори връщането на работни места в Северна Америка“.

Подготовка на другите страни

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Онлайн карта, която отбелязва разпространението на вируса по света. Можете да видите онлайн картата ТУК.

Какво се случва, ако този вирус попадне в страна, която не може да се справи с него?

В много страни с ниски и средни доходи просто липсват инструменти, с които да открият и изолират вируса. Страхът е, че именно там може да се разпространи вируса и да излезе извън контрол, казва Джеймс Галахър, здравен кореспондент към BBC.

Не забравяйте, че това е заболяване, което се появи едва миналия месец, а вече има потвърдени близо 10 000 случая в Китай.

Избухването на Ебола през 2014 г. в Западна Африка, най-голямото в човешката история, показа колко лесно може да се разпространи подобна зараза в бедните страни.

А ако новият коронавирус получи опора на такива места, тогава би било много трудно да се постави под контрол.

Ние все още не сме на този етап, тъй като 99% от случаите са в Китай, а СЗО е убедена, че страната може да контролира огнището.

Обявяването на глобална спешна ситуация позволява на СЗО да оказва подкрепа на страните с ниски и средни доходи, за да засилят надзора им за този вирус – и да ги подготви при евентуални случаи.

Колко необичайно е обявеното извънредно положение?

СЗО обявява извънредно положение, когато има извънредно събитие, което представлява риск за общественото здраве по света. Обявявани са 5 извънредни ситуации в областта на общественото здраве:

 • Свински грип, 2009 – вирусът H1N1 се разпространи по целия свят през 2009 година, като уби повече от 200 000 души.
 • Полиомиелит, 2014 – въпреки че бяхме на косъм от ликвидирането на болестта през 2012 г., броят на заболелите продължи да се увеличава през следващата година.
 • Зика, 2016 – СЗО обяви извънредно положение заради болестта през 2016 г., след като тя се разпространи много бързо от Азия до Америка.
 • Ебола, 2014 и 2019 – първата спешна ситуация продължи от август 2014 г. до март 2016 г., когато заразените бяха почти 30 000, а повече от 11 000 загинаха в Западна Африка. Втората спешна ситуация бе обявена миналата година, заради разпространение на болестта в ДР Конго.

Разпространение в Китай и мерки за ограничаване по света

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Разпространение на вируса в Китай от 20 до 30 януари 2020 г. / Илюстрация на BBC, с данни от Китайската национална здравна комисия. За да видите илюстрацията в пълен размер и с високо качество, натиснете ТУК.

Вече има потвърден случай в Тибет, което означава, че вируса е достигнал всеки регион в континентален Китай. Според Националната здравна комисия, случаите в страната са 9 692.

Както знаете, централната провинция Хубей, откъдето тръгва епидемията и където са настъпили почти всички смъртни случаи, е блокирана. В провинцията живеят 60 милиона души.

Ухан, който е столица на Хубей, на практика е запечатан, а Китай ограничи всички видове транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Препоръчано е на хората, които са в Хубей по работа, да си останат вкъщи и да работят от там, ако е възможно. Учениците не ходят на училище, а получават своите уроци онлайн.

В момента текат евакуации на стотици чужди граждани от Ухан.

Великобритания, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия ще поставят под карантина за две седмици, всички свои граждани, които са били в Китай.

Австралия планира да постави под карантина евакуираните на остров Рождество, който се намира на 2000 км от континента.

В другите страни:

 • Италия прекрати полетите до Китай, след като двама китайски туристи в Рим бяха диагностицирани с вируса.
 • В САЩ, на гражданите е препоръчано да не пътуват до Китай. Чикагските здравни власти съобщиха за първия случай на предаване от човек на човек. Около 200 американски граждани от Ухан са изолирани в Калифорнийската военна база.
 • Русия реши да затвори 4 300 км от границата си с Далечния изток.
 • Япония също евакуира своите граждани.
 • Франция евакуира около 250 свои граждани от Ухан.
 • Индия потвърди първия си случай на вируса – студент от Керала, който е учил в Ухан.
 • Папуа Нова Гвинея забрани влизането на туристи от всички „азиатски пристанища“.
 • Северна Корея обяви, че ще спре всички полети и влакове от и до Китай.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / BBC

Подобни статии

Най-ново

В Русия приравниха имитация на Queen с насърчаване на хомосексуализма

В Русия приравниха имитация на Queen с насърчаване на хомосексуализма, пишат от Свободна Европа. За Свети Валентин...

Коронавируса взе над 2000 жертви, а заразените са над 75 000

Коронавируса взе 2012 жертви, а над 75 000 са заразените, според официалните данни. Здравните служители в...

Реалистичните хартиени птици на Диана Ерера

Кой би повярвал, че това са хартиени птици? Колумбийската художничка Диана Ерера създава невероятно реалистични скулптури на птици, само с помощта...

Гигантски язовири, обграждащи Северно море, биха могли да спасят милиони от покачването на морското равнище, твърди учен

Гигантските язовири в Северно море биха могли да спасят милиони хора от покачването на нивото на океаните, твърди учен от Нидерландия....

Израелската пропаганда расте – използват Netflix и HBO

Израелската пропаганда се развива и осъвременява до такава степен, че вече се води под формата на популярни сериали в платформите Netflix...