16 C
София
петък, 10 юли, 2020

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай.

„Основната причина за обявяване на извънредно положение не е епидемията в Китай, а това, което се случва в други страни“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Тревогата е, че вирусът може да се разпространи в държави с по-слаба здравна система.

Междувременно, правителството на Съединените щати силно препоръчва на своите граждани да не пътуват до Китай. Държавният департамент издаде предупреждение от четвърто ниво, с което призовава американците да „преразгледат“ пътуванията си до Китай.

Българското правителство все още не е реагирало с издаване на подобни препоръки.

Китай заяви, че ще осигури чартърни полети за връщане на всички жители на провинция Хубей, които са в чужбина, „възможно най-скоро“.

Говорител на външното министерство заяви, че това се дължи на „практическите трудности“, с които се сблъскват китайските граждани в чужбина. Именно в провинция Хубей възниква коронавируса.

Последни данни

Според последните данни, които предоставя китайското правителство, жертвите са поне 213 в Китай, най-вече в Хубей, а болните в национален мащаб са почти 10 000.

Световната здравна организация обяви, че има 98 случая в 18 други държави, но засега няма починали извън Китай.

Повечето болни по света са все хора, които са били в Ухан, Хубей. Въпреки това има осем случая, в Германия, Япония, Виетнам и САЩ, при които хората са били заразени от други, които са пътували до Китай.

На пресконференцията на СЗО в Женева, д-р Гебрейесус определи вируса като „безпрецедентна епидемия“, която бе посрещната с „безпрецедентен отговор“.

Той похвали „извънредните мерки“, които са предприели китайските власти и заяви, че няма причина за ограничаване на търговията и пътуването до Китай.

„Нека бъде ясно, че обявяването на извънредно положение не е вот на недоверие в Китай“, заяви още той.

Въпреки това много държави предприеха стъпки за затваряне на граници или за отмяна на полети, а компании като Google, Ikea, Starbucks и Tesla затвориха магазините си или спряха дейността си.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че епидемията може да „ускори връщането на работни места в Северна Америка“.

Подготовка на другите страни

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Онлайн карта, която отбелязва разпространението на вируса по света. Можете да видите онлайн картата ТУК.

Какво се случва, ако този вирус попадне в страна, която не може да се справи с него?

В много страни с ниски и средни доходи просто липсват инструменти, с които да открият и изолират вируса. Страхът е, че именно там може да се разпространи вируса и да излезе извън контрол, казва Джеймс Галахър, здравен кореспондент към BBC.

Не забравяйте, че това е заболяване, което се появи едва миналия месец, а вече има потвърдени близо 10 000 случая в Китай.

Избухването на Ебола през 2014 г. в Западна Африка, най-голямото в човешката история, показа колко лесно може да се разпространи подобна зараза в бедните страни.

А ако новият коронавирус получи опора на такива места, тогава би било много трудно да се постави под контрол.

Ние все още не сме на този етап, тъй като 99% от случаите са в Китай, а СЗО е убедена, че страната може да контролира огнището.

Обявяването на глобална спешна ситуация позволява на СЗО да оказва подкрепа на страните с ниски и средни доходи, за да засилят надзора им за този вирус – и да ги подготви при евентуални случаи.

Колко необичайно е обявеното извънредно положение заради коронавируса?

СЗО обявява извънредно положение, когато има извънредно събитие, което представлява риск за общественото здраве по света. Обявявани са 5 извънредни ситуации в областта на общественото здраве:

 • Свински грип, 2009 – вирусът H1N1 се разпространи по целия свят през 2009 година, като уби повече от 200 000 души.
 • Полиомиелит, 2014 – въпреки че бяхме на косъм от ликвидирането на болестта през 2012 г., броят на заболелите продължи да се увеличава през следващата година.
 • Зика, 2016 – СЗО обяви извънредно положение заради болестта през 2016 г., след като тя се разпространи много бързо от Азия до Америка.
 • Ебола, 2014 и 2019 – първата спешна ситуация продължи от август 2014 г. до март 2016 г., когато заразените бяха почти 30 000, а повече от 11 000 загинаха в Западна Африка. Втората спешна ситуация бе обявена миналата година, заради разпространение на болестта в ДР Конго.

Разпространение в Китай и мерки за ограничаване по света

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса в Китай
Разпространение на вируса в Китай от 20 до 30 януари 2020 г. / Илюстрация на BBC, с данни от Китайската национална здравна комисия. За да видите илюстрацията в пълен размер и с високо качество, натиснете ТУК.

Вече има потвърден случай в Тибет, което означава, че вируса е достигнал всеки регион в континентален Китай. Според Националната здравна комисия, случаите в страната са 9 692.

Както знаете, централната провинция Хубей, откъдето тръгва епидемията и където са настъпили почти всички смъртни случаи, е блокирана. В провинцията живеят 60 милиона души.

Ухан, който е столица на Хубей, на практика е запечатан, а Китай ограничи всички видове транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Препоръчано е на хората, които са в Хубей по работа, да си останат вкъщи и да работят от там, ако е възможно. Учениците не ходят на училище, а получават своите уроци онлайн.

В момента текат евакуации на стотици чужди граждани от Ухан.

Великобритания, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия ще поставят под карантина за две седмици, всички свои граждани, които са били в Китай.

Австралия планира да постави под карантина евакуираните на остров Рождество, който се намира на 2000 км от континента.

В другите страни:

 • Италия прекрати полетите до Китай, след като двама китайски туристи в Рим бяха диагностицирани с вируса.
 • В САЩ, на гражданите е препоръчано да не пътуват до Китай. Чикагските здравни власти съобщиха за първия случай на предаване от човек на човек. Около 200 американски граждани от Ухан са изолирани в Калифорнийската военна база.
 • Русия реши да затвори 4 300 км от границата си с Далечния изток.
 • Япония също евакуира своите граждани.
 • Франция евакуира около 250 свои граждани от Ухан.
 • Индия потвърди първия си случай на вируса – студент от Керала, който е учил в Ухан.
 • Папуа Нова Гвинея забрани влизането на туристи от всички „азиатски пристанища“.
 • Северна Корея обяви, че ще спре всички полети и влакове от и до Китай.

BBC

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...