11.8 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Стотици „изчезнали“ видове бяха преоткрити в „изгубен град“ в Хондурас

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Стотици „изчезнали“ видове бяха преоткрити от екип учени, дълбоко в тропическите гори на Хондурас. Учените са открили редки и застрашени видове, включително такива, които са били обявени за изчезнали, пише Independent.

Учените са прекарали три седмици в проучване на древен град, известен като „Изгубеният град на богът на маймуните“. Той се намира в тропическите гори Москития и е дом на стотици видове пеперуди, влечуги и прилепи.

Учените са преоткрили три вида, за които се е смятало, че вече не живеят в Хондурас: бледоликият прилеп, фалшивата коралова змия и тигровият бръмбар.

Учените / Снимка: Conservation International

Тронд Ларсен, директор на програмата Conservation International’s Rapid Assessment Program, заяви, че са били „шокирани“, когато са открили тези толкова редки видове.

„Белият град“, както също се нарича древното селище, е един от малкото райони, останали в Централна Америка, където екологичните и еволюционните процеси са непокътнати, добавя той.

Вижте още: Пирамидата на Бол и смятаният за изчезнал дървесен омар

Преоткриване на „изчезнали“ видове

Саламадър-червей / Снимка: Conservation International

Екипът е открил 22 вида, които никога преди не са били регистрирани в Хондурас. Два от тях са жълтозеленият ара и живородната риба, която е нова за науката.

Общо, учените са открили 246 вида пеперуди, включително нощни, 30 вида прилепи и 57 вида земноводни и влечуги.

Освен животни, учените откриват и 183 вида растения, някои от които силно застрашени. 58 вида от тях се използват много от хората за храна и лечение.

Ларсен заявява, че разнообразието на дивата природа в района го превръща в приоритет за опазване.

Стъклена жаба / Снимка: Conservation International

„Една от основните причини, поради които открихме такова богатство на видове, включително и застрашени такива, е че горите около Белия град са девствени, за разлика от по-голямата част от региона“, добавя още той.

Изследователите са търсили древния град в продължение на десетилетия. За него се смята, че е бил дом на древна цивилизация от предколумбовата епоха.

Поради липсата на инфраструктура в региона, учените е трябвало да се придвижват с хеликоптер. Те са били охранявани от въоръжени войници, заради наркотрафикантите в региона.

Според Ларсен, най-голямата заплаха за региона е незаконното изсичане на горите. То се случва, въпреки че „изгубеният град“ е официално защитен от президента на Хондурас през 2015 г.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...