-5.5 C
София
сряда, 20 януари, 2021

Срещата на Папа Йоан Павел II с Мехмет Агджа, човекът, който се опита да го убие

Още новини

Сряда, 13 май 1981 г., Мехмет Али Агджа застрелва папа Йоан Павел II по време на шествие на площад „Свети Петър“ във Ватикана, Италия.

Макар критично ранен и със загуба на голямо количество кръв, папата оцелява след нанесените четири огнестрелни рани в корема.

След стрелбата, папа Йоан Павел II иска хората да „се молят за брат ми…на когото искрено простих.“

През 1983 г., папа Йоан Павел II и Агджа се срещат и разговарят насаме в затвора. По желание на папата, към срещата са се присъединили фотограф и оператор, защото е искал гледката в килията да бъде показана по света.

Когато папата пристигнал в килията му, той заварил Агджа в син пуловер, дънки и синьо-бели маратонки без връзки. Небръснат.

Агджа целунал ръката на папата. „Говорите ли италиански?“, попитал папата. Агджа кимнал. Двамата прекарали 21 минути в килията, седнали на пластмасови столчета в ъгъла.

Преди да тръгне, Йоан Павел се ръкувал с Агджа и му подарил малък подарък в бяла кутия – броеница в сребро и седеф. След като папата си тръгва, Агджа остава сам, а камерата записва внезапен поглед на несигурност изписан на лицето му.

Може би си е мислил за живота, който ще прекара в затвора, заради опита си да убие човек, който дори не познава и който досега е бил при него като приятел.

Присъда

Агджа е осъден през юли 1981 г., на доживотен затвор в Италия за опит за убийство, но е бил помилван от президента Карло Чампи, през юни 2000 г., по молба на папата.

След това е бил екстрадиран в Турция, където е хвърлен в затвора за убийството на журналиста Абди Ипекчи през 1979 г. и за две банкови атаки през 1970 г.

Въпреки молбата му за предсрочно освобождаване през ноември 2004 г., турският съд обявява, че той не отговаря на изискванията за освобождаване до 2010 г.

На 12 януари 2006 г., той бива освободен под гаранция. Въпреки това, на 20 януари същата година, турският Върховен съд постановява, че времето, което е прекарал в затвора в Италия не може да се приспадне от турската присъда и бива върнат в затвора.

Агджа бива освободен на 18 януари 2010 г., след почти 29 години зад решетките.

„Българската следа“

По показания на Агджа в съучастничество са обвинени още трима турци и са набедени няколко български граждани.

Това са Сергей Антонов, ръководител на бюрото на БГА „Балкан“ в Рим, считан за координатор на покушението; подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия.

Обвинението към българите се експлоатира от Запада, като широка пропаганда срещу Народна република България, Държавна сигурност, СССР и КГБ.

Въпреки това, италианското правосъдие след продължително следствие и съдебен процес решава, че обвинените българи нямат абсолютно никаква вина.

По покана на българската държава, папата пристига на поклонничество в България. Той лично заявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата. Това посещение окончателно изчиства името на страната ни!

Интересни факти

Агджа посещава гроба на Йоан Павел Втори през 2014 г., и поставя цветя върху него.

Докато е в затвора през 2007 г., Мехмет Али Агджа приема християнството.

rarehistoricalphotos

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново