-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

Сорвагсватн – езерото над океана

Още новини

Езерото Сорвагсватн, наричано също и Лейтисватн, е най-голямото езеро на Фарьорските острови. То се намира на остров Вагар и с неговата площ от 3.4 кв.км, то е повече от три пъти по-голямо от второто по големина езеро.

Наричат го езерото над океана, защото то всъщност се намира на 30 м. над океана, макар, че създава илюзията, че са повече. А, огромната пропаст под него оставя всеки посетител безмълвен.

Съществува спор между местните относно името на езерото. Жителите на едното селце го наричат Сорвагсватн, а на другото Лейтисватн. Затова обикновено, за да не спорят редовно за името му в разговорите си, те го наричат просто езерото.

Сорвагсватн – езерото над океана
Stig Nygaard from Copenhagen, Denmark – Sørvágsvatn, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9980712

Ако ви се отдаде възможността да посетите това страхотно езеро, ще забележите, че сякаш там времето е спряло. Почти няма туристи, а красотата на суровата природа е невероятна.

На остров Вагар е единственото летище в страната с редовни полети до Копенхаген и Рейкявик, а през лятото и до Лондон. То всъщност е построено от британците през Втората световна война.

Несъмнено езерото е предпочитана дестинация за почивка от местните. А, ако вие имате желанието да почивате там, направете го през лятото, когато денят е по-дълъг, а климата по-благоприятен.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново