3.4 C
София
неделя, 5 април, 2020

Соевото олио, което използват веригите за бързо хранене, причинява увреждане на мозъка

Още новини

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

Няма нови случаи на коронавирус в Китай, защото страната спря да тества населението си. Светът се зарадва...

Соевото олио, което широко се рекламира, като здравословна алтернатива за готвене, всъщност причинява увреждане на мозъка.

Ново проучване показва, че въпреки че се предлага като здравословна алтернатива, соевото олио, най-популярното олио в Щатите, а вече и по света, причинява неврологични промени в мозъка на мишките и може да причини аутизъм и деменция при хората.

Извлечено от семената на соята и използвано почти навсякъде – от веригите за бързо хранене, за животинска храна, та чак до бебешкото мляко, соевото олио е най-широко консумираното олио в САЩ. Но не е задължително да живеете в Щатите, за да бъде в менюто ви. Ако се храните в ресторанти като „Макдоналдс“, то шансът да се тровите със соево олио е доста голям.

С него се пържат прочутите пържени картофи на „Макдоналдс“, а същото се добавя и в блатовете за пица на „Пица Хът“ и „здравословните“ хлебчета на „Събуей“.

Учените от Калифорнийския университет изучават влиянието на соевото олио от няколко години. Преди това, те откриха, че същото олио предизвиква диабет и затлъстяване, което едва ли е изненадващо, като се има предвид, че растителните масла са с високо съдържание на наситени и ненаситени мастни киселини. Всеизвестно е, че по-честото консумиране на пържени храни е вредно за сърцето.

Ефект върху мозъка

Най-шокиращото, което научаваме от новото изследване е, че соевото олио може да причини Алцхаймер и аутизъм.

Изследването е публикувано в научното списание Endocrinology, и показва, че когато мишките са хранени със соево олио, то започва да оказва опасно влияние върху хипоталамуса – област на мозъка, която играе важна роля в регулирането на настроението, поведението, аптетита, жаждата, съня, метаболизма, половото поведение.

По-тревожно е, че соевото олио дори засяга над 100 от гените на мишките, включително един, който контролира окситоцина – хормона на любовта и щастието. Той играе важна роля в живота на хората, тъй като създава усещането за спокойствие, любов, намалява ефекта от кортизола, който се отделя при стрес. Освен това, окситоцинът стимулира родилната дейност.

Мишки, хранени със соево олио, показват по-ниска нива на окситоцин в хипоталамуса

Други засегнати гени отговарят за метаболизма и отделянето на хормоните, включително отделянето на инсулин, който е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин настъпва известното болестно състояние – диабет.

Наблюдава се също и възходяща регулация на гените, свързани с тревожност, депресия и шизофрения.

Имайки предвид доказателствата, с които са се сдобили, учените смятат, че соевото олио може да увеличи риска от аутизъм, Паркинсон и Алцхаймер. Засега обаче, учените не могат да потвърдят напълно тези твърдения, защото изследванията са извършени само върху мишки от мъжки пол.

Но все пак, трябва да се знае, че не случайно се използват мишки при подобни изследвания, защото тези бозайници имат сходни тъкани и генетика с човешките. Повечето големи открития в света на медицината са направени именно на базата на изследвания върху мишки.

Водещият автор на изследването Понамйот Деол казва: „Ако има едно нещо, което искам хората да знаят е това: намалете консумацията на соево олио“.

По-добра ли е ГМО версията?

Има генетично разработена версия на соево олио с по-ниско съдържание на линолова киселина, което действа по-добре на сърцето. Авторите също подхранват мишки с тази версия на соево олио, за да видят дали резултатите ще бъдат по-добри, но се оказва, че ниското съдържание на линолова киселина действа пагубно върху мозъка на мишките.

ГМО версията се произвежда от т.нар. Roundup соеви зърна на Монсанто, което само по себе си е доста спорно, имайки предвид с какво се занимава компанията.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / RT

Подобни статии

Най-ново

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...