13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Сирената за ядрена атака на „Крайслер“ е била толкова силна, че е създавала дъжд

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Сирената за ядрена атака на „Крайслер“ е била с размерите на автомобил. Тя е била с дължина 3.7 метра и височина 1.8 метра. Теглото на сирената е било приблизително 3 тона.

Гигантската сирена е била задвижвана от осемцилиндров бензинов двигател със 180 конски сили, който е задвижвал двустепенен въздушен компресор и въртящ се чопър.

Компресорът е изтласквал 73.9 куб. метра въздух в минута, през въртящ се чопър, който е „нарязвал“ въздуха на импулси, за да създаде звук.

Сгъстеният въздух е излизал през шест гигантски отвора (всеки с дължина от 91 см), със скорост от 643 км/ч. Сирената е създавала невероятно силен звук – 138 децибела, измерени на 30 метра от сирената.

Силата на тази сирена остава ненадмината, като дори и днес не съществува предупредително устройство с по-силен звук.

Основната цел на сирената „Крайслер“ е била да предупреди обществото по най-отвратителният начин, в случай на ядрена атака от Съветския съюз по време на Студената война.

Сътрудничество „Крайслер-Бел“

Сирената, както може би се досетихте, е построена от автомобилната компания „Крайслер“, в сътрудничество с Лаборатории „Бел“.

Снимка: Неизвестен източник

„Крайслер“ произвежда три популярни сирени за предупреждение, базирани на дизайна на „Бел“. Първото поколение от тях, наречено „Chrysler-Bell Victory“, е произведено в началото на 40-те години на миналия век. Повече от сто от тях са продадени в Съединените щати.

В ранните дизайни е използван двигател със 140 конски сили. Подобрената версия, с двигател със 180 конски сили, е представена през 1952 г.

Правителството на САЩ помага на избрани държавни и окръжни правоохранителни органи да закупят тези сирени и да ги инсталират на ключови места. Окръг Лос Анджелис закупува 6 от тях, а други 10 са били продадени на други агенции в щата Калифорния.

„Големите червени свирки“

Сирена в музея Walter P. Chrysler Museum / Снимка: By User PBMI – Self-photographed, CC BY 3.0, Link

„Големите червени свирки“, както са ги наричали, са звучали само няколко пъти, по време на рутинни тестове.

Съобщава се, че звукът им се е чувал на 40 км. разстояние.

Сирената за ядрена атака на „Крайслер“ е била толкова мощна, че са я използвали за разпръскване на мъгла от ВМС на САЩ по време на Втората световна война.

Мъглата е била сериозна опасност по онова време, когато самолетите не са били толкова модерни, а пилотите са разчитали предимно на видимостта си.

Инженерите на ВМС на САЩ и Кралските военновъздушни сили са експериментирали с различни техники за разпръскване на мъглата. В крайна сметка, британците са използвали огън, а американците сирената на „Крайслер“. Сирените са били разполагани на 30 метра една от друга, по пътя на самолета.

Звуковите вълни, произведени от тези мощни сирени, са карали суспендираните частици мъгла да се сливат една с друга, като така образували дъжд.

Недостатъци

Началник на Службата за гражданска отбрана, Лос Анджелис, Калифорния, разглеждащ сирената, на 22 януари 1954 г. / Снимка: gsjansen/Flickr

Основният недостатък на този метод за разпръскване на мъгла е бил звукът. Той е бил толкова силен, че е оставял мъжете замаяни, и с главоболие. Мъжете са се опитвали да защитят ушите си с памук и гума, но това не е било достатъчно.

Шумът е бил изключително вреден и за птиците и другите животни. Статия, публикувана в Mechanix Illustrated, през 1940-те казва, че ултразвуковите вълни могат да бъдат използвани за създаване на същия ефект върху мъглата, без да се причинява болка на хората и животните.

Последната сирена на „Крайслер“ е била произведена през 1957 година. Съществуващите сирени остават в експлоатация до 70-те години на миналия век, след което се спират.

Днес повечето сирени не функционират, а вместо това ръждясват по складове. Голяма част от сирените са продадени за скрап.

И все пак, ако искате да видите истинска сирена „Крайслер“, можете да го направите в центъра на Грийнвил, Южна Калифорния, на върха на хотел „Уестин Поинсет“. Друга има на сградата за поддръжка на пожарната служба в Рочестър, Ню Йорк.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...