-2.6 C
София
петък, 15 януари, 2021

Сикхите по света се обединяват под обща кауза: засаждането на един милион дървета

Още новини

Сикхите по света се обединяват, за да засадят един милион дървета в чест на своя гуру, и в помощ на планетата. Проектът „Милион дървета“ се организира от екологичната група EcoSikh, базирана във Вашингтон.

Тъй като проектът стартира миналия месец, хиляди фиданки вече са засадени в Австралия, Великобритания, Кения, САЩ и Индия.

Доброволците провеждат екологични консултации със специалисти, за да създадат общо 1,820 гори по целия свят. Всяка гора ще се състои от няколкостотин дървета и храсти, всички от които ще бъдат само от видове, които са местни за района.

Тъй като по-голямата част от сикхите живеят в Пенджаб, всяко село в индийския щат се е ангажирало със засаждане на собствена гора от 550 дървета.

Проектът „Милион дървета“ трябва да завърши навреме за 550-ия рожден ден на основателя на Сикхизма гуру Нанак, през ноември.

Раджвант Сингх, президент на EcoSikh, казва пред „Гардиън“: „Гуру Нанак е обичал природата. Той е говорил за нея, като проява на Бога и много негови писания говорят за това, как трябва да се учим от нея“.

Един от химните на гуру Нанак, който днес сикхите рецитират като ежедневна молитва, включва думите: „Въздухът е учител, водата е бащата, земята е майката“.

Сега той се надява, че този проект ще вдъхнови всички сикхи да се свържат отново с природата, и ще мотивира младите да се включат в защита на планетата.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново