6.5 C
София
вторник, 9 март, 2021

Шийла на Ги: Мистериозните генитални скулптури, открити в Ирландия

Още новини

Църквата „Св. Мария и Св. Давид“ в Килкек, окръг Херефордшър, Англия е известна с нормандските си резби на извити змии и загадъчни зверове. Но най-необичайното от всичко е Шийла на Ги.

Шийла на Ги са средновековни каменни фигури на голи жени с разкрачени крака. С помощта на ръцете си, жените гордо показват странно големите си гениталии.

Това, което прави тези фигури толкова озадачаващи е фактът, че те се срещат предимно в средновековни религиозни сгради, като църкви и монашески манастири.

Такива скулптури са последното, което бихте очаквали да видите в една църква. Голям брой от тях пък, също са открити и в замъци, свещени кладенци, мостове, водостоци и колони. Обикновено се откриват самостоятелни, все едно са пуснати на тези места без причина.

Техният произход и значение остава загадка

Снимка: By Poliphilo – Own work, CC0, Link

Когато тези странни резби са попаднали за първи път на вниманието на учените, преди около два века, са били смятани за твърде вулгарни и отблъскващи, за да бъдат сериозно изучавани.

Духовниците и археолозите са ги пренебрегвали, като дори са ги заключвали в музеите, за да стоят далеч от обществото. В последните десетилетия обаче, академичните среди започват все по-сериозно да се интересуват от тези така смущаващи обекти.

Докато Шийла на Ги изглеждат доста еротично, то това най-вероятно са езически символи на плодородието или предупреждения срещу похотта. Те също биха могли да се използват като защита срещу злото.

В романското изкуство в средновековния период, похотта често се е изобразявала като гола жена със змии и жаби, които ядат гърдите и гениталиите си. Много църковни сгради, по маршрутите за поклонения, имат на фасадите си изображения на голи мъже и жени, за да предупредят вярващите от опасностите от греха и похотта.

Акцентът винаги се поставя върху гениталиите, които са изобразени непропорционално големи.

Снимка: Неизвестен автор

Произходът на името Шийла на Ги, също е мистерия

Според Йорген Андерсън – чиято книга „Вещицата на стената“, издадена през 1977 г., е първата сериозна книга за Шийла на Ги – името идва от ирландската фраза Sighle na gCíoch, което горе-долу означава „гърдите на старата вещица“.

Други учени изразяват съмнение за връзката, тъй като много малко фигури всъщност показват гърди. Барбара Фрайтаг открива, че „gig“ (ги), всъщност означава женски гениталии на северно английски жаргон.

Шийла на Ги могат да бъдат открити в цяла Западна и Централна Европа, но в Ирландия и Великобритания има най-голям брой запазени фигури. Съветът за наследство на Ирландия идентифицира най-малко сто такива фигури на острова. Има и около 45 гравюри във Великобритания.

Това, което също е много интересно е, че такива фигури, с много повече детайли можем да открием и в Индия, където датират от 6-9 век.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново