9 C
София
неделя, 25 октомври, 2020

Серия от нови снимки показват мини прашни бури на Марс

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Прашни бури на Марс? – това трябва да е едно доста епично метеорологично събитие. Космическият апарат на Европейската космическа агенция Марс Експрес, ни предоставя нови снимки на няколко прашни бури, които вилнеят около северния полюс на Марс.

Ако един ден наистина успеем да стъпим на Марс, трябва да имаме план за действие при подобни явления.

Снимките, които са обработени в gif формат, покриват 70 минути действие, което показва движението на бурите покрай северната полярна шапка на Червената планета. Снимките са направени на 29 май 2019 г.

Прашната буря се е движила със скорост от 20 м/с. На изображенията ясно се вижда полярната шапка в ляво, а в дясно се вижда прашната буря.

Мини прашни бури на Марс
Прашна буря на Марс / Снимка: 04/07/2019, ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao

Как се образуват прашните бури?

Когато си мислите за „прашна буря“, вероятно си представяте вдигнат от вятъра пясък, който ви удря като шамар, докато си почивате на плажа. Това не е така на Марс. Прашните бури на Червената планета имат специална сила, защото нейната атмосфера е тънка.

Веднъж полетели в атмосферата, частиците са склонни да се задържат в нея. Случвало се е, прашните бури да са толкова силни, че да покрият цялата планета. Защо се случват е въпрос с много неясен отговор, но учените са заинтригувани.

Вижте още: 10 забележителни прилики между Земята и Марс

В момента, в северното полукълбо на Марс е пролет. Пролетта е сезон, който благоприятства образуването на прашни бури, заради количеството слънчева светлина, която се приема от марсианската повърхност.

Две снимки от 2001, на които се вижда Марс преди и след глобална прашна буря. / Снимки: NASA/JPL-Caltech/MSSS

„Марс Експрес на Европейската космическа агенция наблюдава най-малко осем различни бури, по краищата на полярната шапка, между 22 май и 10 юни. Те се образуваха и разсейваха доста бързо, между един и три дни“, казват от ЕКА.

Защо прашните бури са важни за нас?

По време на бъдещи мисии на Марс, ние трябва добре да познаваме и контролираме този прах, който може да проникне навсякъде.

Прахът може да попречи и на събирането на слънчева енергия от колекторите на апаратите. Именно прашните бури „убиха“ марсоходите „Спирит“ и „Опъртюнити“.

Двата марсохода прекараха години на Марс, но поради мощни прашни бури, те загубиха контакт със Земята. Прашните бури попречиха на марсоходите да получат необходимата енергия, за да останат живи и топли (чрез нагреватели).

Вижте още: 25 интересни факти за Марс

Бъдещите посетители на Марс ще трябва да измислят решение за този доста сериозен проблем, от гледна точка на възможностите за генериране на енергия.

Прогнози за времето?

Проучванията на НАСА през годините, позволяват на агенцията да прави прогнози за прашните бури. Въпреки че е доста трудно да се каже, кога ще се образуват глобални бури, учените знаят, че те са най-силни по време на лятото на южното полукълбо.

В това има логика, защото по това време има повече слънчева светлина, защото Марс е в най-близката си точка до Слънцето.

Прашните бури не са единственото нещо на Марс, което тревожи учените. Съществуват и прашни дяволи.

„Дори прашните дяволи да са само няколко метра в диаметър, ако се доближат близо до оборудването, те могат да затрупат слънчевите колектори с прах“, казват от НАСА.

Във всеки случай, учените ще имат достатъчно време да помислят как да опазят хората на Марс. Първите мисии за стъпване на Марс са планирани за след 2030-а година, тъй като НАСА в момента усилено работи за изпращането на хора на Луната до 2024 година.

Според НАСА, мисиите им за хора на Луната и Марс са свързани, защото чрез стъпване на Луната, хората ще могат да изпробват нови технологии, които да им помогнат по-късно в мисиите на Марс.

curiosity

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...