12 C
София
неделя, 24 януари, 2021

Сензационно цветно видео показва Берлин само два месеца след ВСВ

Още новини

Сензационни кадри на Берлин след Втората световна война се появиха в интернет пространството. Видеото показва Берлин само два месеца след Втората световна война, в цвят и HD качество.

Във видеото се виждат Райхстага, Бранденбургската врата (порта), Паризер плац, Берлинската катедрала, Градският дворец, Берлинер Шпортпаласт и други известни постройки и места в Берлин.

Преди да преминем към видеото, нека се запознаем накратко с някои от сградите, които ще видите:

Сградата на Райхстага

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена, за да подслонява германския Райхстаг – първоначалния парламент на Германската империя. Открита е през 1894 г. и изпълнява функциите си до 1933 г. Отново става седалище на германския парламент през 1999 г. след реконструкция, водена от световноизвестния архитект Норман Фостър.

Днешният парламент на Германия се нарича Бундестаг. Райхстагът като институция датира от времето на Свещената Римска империя и престава да действа като истински парламент по времето на Германската империя (1933-1945).

Бранденбургска врата

Сензационно цветно видео показва Берлин само два месеца след ВСВ
Бранденбургската порта сред руините на Берлин, юни 1945 г./ Снимка: Bundesarchiv, B 145 Bild-P054320 / Weinrother, Carl

Бранденбургската врата, с първоначално наименование Порта на света, е триумфална арка, символ на Берлин и Германия.

Построена е в периода 1789 – 1791 година по идеен проект на Карл Ланганс в стил класицизъм. Като прототип при изграждането на Бранденбургската врата послужва пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция.

Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица. Тя е символ на обединена Германия.

Берлинер Шпортпаласт

Берлинер Шпортпаласт е бивш многофункционален зимен дворец на спорта и заседателна зала в квартал Шьонеберг на Берлин.

Построен е през 1910 г. и е разрушен през 1973 г. Използван е за няколко зимни спортни събития и за представителни срещи. В зависимост от вида събитие и разположението на местата Шпортпаласт е имал възможността да побере до 14 000 души. Години наред Шпортпаласт е най-голямата конферентна зала в германската столица.

Берлинер Шпортпаласт е известен с речите на Адолф Хитлер и заседанията, проведени в него по време на Третия райх.

Нека преминем към цветното видео, което показва Берлин след ВСВ

CHRONOS-MEDIA

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново