-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Село в Сибир иска да промени името си на „Сирия“, вижте защо!

Още новини

Село в Сибир иска да промени името си на „Сирия“, вижте защо!

За да привлекат вниманието на правителството в Москва, жителите на малко руско село са започнали инициатива за смяна на името му от Бунгур на Сирия.

Според тях, щом Русия влага десетки милиони долари в Близкия изток, то със сигурност ще може да отдели няколко рубли и за новата Сирия.

Село Бунгур (с близо 600 жители) отдавна е занемарено и нещата се влошават все повече. Пътищата са в окаяно състояние, електричеството и водоснабдяването спират периодично, а здравни услуги няма. Макар че всичко това не е необичайно за малките руски населени места, начинът на това село да се справи със ситуацията е доста интересен.

„Нямаме никакви очаквания“, споделя Сергей Жавронков, жител на селото и един от водачите на инициативата за преименуване.

„Единственото нещо, което искаме е да преименуваме селото на Сирия. Тогава ще кандидатстваме пред Руската федерация за хуманитарна помощ.“

Вижте още: 10 държави превърнати в „клоаки“ от правителството на САЩ

„Не се шегувам, напълно сериозен съм. Надяваме се, че вместо Бунгур ще има Сирийска арабска република. Ще поканим и няколко араби. Правителството помага на Сирия, а разрушението тук е същото, каквото е там. Но ние не получаваме никакво внимание.“

Движението за преименуване се създава, след като местните се опитват да привлекат вниманието на управляващите в продължение на десетилетия.

Селото дори няма училище, вместо това, децата всеки ден пътуват с автобуси до най-близките училища. Поради лошото състояние на единственият път, който свързва Бунгур с Русия, местните се опасяват, че един ден автобусите просто ще спрат да идват.

„Имахме училище, но го затвориха,“ казва Сергей. „Имахме библиотека, но е затворена. Това, което остана е само селският съвет и паметник на участниците във Втората световна война. Няма нищо тук. Само гробище.“

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново