За първи път в историята на Съединените щати, насилието над животни се превръща във федерално престъпление.

Американците имат повод да празнуват, след като Белият дом подписа закон, гласуван с двупартийно мнозинство, според който всяко злонамерено действие срещу животни ще се счита за федерално престъпление. То ще се наказва освен с глоби, също и със затвор до 7 години.

Подписвайки „Закона за предотвратяване на жестокостта и изтезанията над животни“, президентът Доналд Тръмп заяви, че е против „отвратителните и садистични актове на жестокост“.

САЩ прие нов закон, който превръща насилието над животни във федерално престъпление
Президентът Тръмп показва новоподписаният закон

Законопроектът беше приет единодушно миналия месец в Камарата, а по-рано този месец и в Сената.

Той бе представен от Върн Бюканън и Тед Дойч през януари. Законопроектът дава на федералните власти нов набор от инструменти, с които да хващат насилниците над животни, които се движат в различни щати, извършват злодеяния в Интернет, или извършват жестокост над животни в рамките на федералната юрисдикция.

Важно: Африканските слонове ще изчезнат до 2040 година, ако не направим нещо, казват от WWF

Нови правомощия на служителите на реда

Законопроектът също така разширява обхвата на предходния закон, приет през 2010 година. Той забранява създаването и разпространението на видеоклипове, които показват всякакъв вид жестокост над животни. Законът обаче не забранява изрично насилието над животни, а само разпространението на видеоклипове, които го показват.

Целта на новоприетият закон е да затвори тази вратичка, като изцяло забрани всякакъв вид насилие над животни, без значение дали е заснето или не.

В изявление, след приемането на законопроекта, Тед Дойч, член на Камарата на представителите, заяви:

„Получихме подкрепа от много американци от цялата страна, както и от целия политически спектър. Защитниците на правата на животните се застъпиха за тези живи същества, които нямат глас.

Служителите на реда могат да потърсят федерална помощ, в борбата с насилниците над животни, които е много вероятно да извършат насилие и над хора. А всички, които обичат животните знаят, че това просто е правилното нещо, което трябваше да се направи.“

Новият закон включва и изключения за рутинни ветеринарни грижи, лов, капан, риболов и други подобни действия, считани за необходими за защита на живота или имуществото от заплахи, причинени от животни.

Изявления след подписването на закона

Защитниците на животните приветстват новия закон, който трябваше да бъде приет много отдавна. Холи Ган от Animal Wellness Foundation, която присъстваше на подписването на законопроекта, казва, че този закон „ще защити някои от най-уязвимите сред нас“.

Крис Шиндлер, вицепрезидент в Humane Rescue Alliance, заяви в понеделник, че законът ще бъде особено полезен при преследването на нарушители във Вашингтон (ОК), където залавянето им е по-трудна задача, тъй като в града се смесват различни юрисдикции на федерална земя. Той добавя:

„Нашите офицери разследват хиляди случаи на жестокост над животни всяка година, но не всички от тях завършват със справедливост – особено тези, при които жестокостта се извършва на места с множество юрисдикции.

Новоприетият закон е необходим инструмент за осигуряване на по-нататъшна защита на животните и на нашата общност. Той ще гарантира, че някои от най-жестоките престъпления над животни ще могат да бъдат наказвани с цялата строгост на закона“.

В отговор на подписването на закона, Сара Амундсън, президент на Законодателния фонд за хуманно общество, заяви:

„Този закон ще гарантира, че онези, които нараняват животните безсрамно, безчувствено и без угризения, няма да се измъкнат безнаказано.

Приемането на национален закон за борба с жестокостта над животни е исторически момент. Законът поставя основата за продължителен напредък в нашата борба за изграждане на федерални защити за всички животни“.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс