0.8 C
София
четвъртък, 21 януари, 2021

САЩ планирали да взривят Луната по време на Студената война

Още новини

САЩ планирали да взривят Луната с ядрена бомба по време на Студената война. Целта е била демонстрация на сила. Това показват тайни американски документи, цитирани от британския в. „Дейли Телеграф“.

Американските военни създали тайния проект, наречен „Изследване на научните полети до Луната“ или „Проект А119“, с надеждата, че СССР ще бъде сплашен, виждайки избухването на ядрената бомба от Земята.

Това щяло да даде на САЩ силно необходимия им морален тласък, след като руснаците успешно изстреляха в орбита изкуствения спътник Спутник през 1957 г, разказва физикът Ленард Рейфел, който участвал в проекта.

САЩ планирали да използват атомна бомба, защото водородната бомба била прекалено тежка. Планирането включвало изчисления на астронома Карл Саган, който по това време току-що завършил университета.

САЩ планирали да взривят Луната по време на Студената война

Военните обаче се отказали от идеята, която трябвало да бъде осъществена през 1959 г., заради опасения от неблагоприятни последици за Земята, ако експлозията се провали.

Документите по проекта били пазени в тайна близо 45 години. А американските власти никога не са потвърждавали официално, че провеждат подобно изследване.

Вместо да взривяват Луната, САЩ засилиха и в крайна сметка спечелиха Космическата надпревара срещу СССР. Това става след като Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната през юли 1969 г.

БГНЕС

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново