10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Рибата, която се използва за суши, има 283 пъти повече паразити, отколкото през 70-те години

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Рибата, която се използва за суши, има 283 пъти повече паразити, отколкото през 70-те години.

Нигири, сашими, маки и много други видове суши станаха особено популярни през годините, като сега лесно можете да ги откриете в менютата на ресторантите. Но с нарастването на популярността на този вид храна, нарастват и опасенията от Анисакис – паразитен червей, който може да се предаде на хората, които консумират необработена или слабо обработена морска храна.

Изследователи от Университета във Вашингтон докладват за 283-кратно увеличение на броя на паразитите от 1970-те години досега. Това може да има последици за здравето не само на хората, но и на морските бозайници.

Има и други изследвания, които обясняват до какво води поглъщането на въпросният паразитен червей, а именно паразитна инфекция, наречена анисакиаза. Симптомите на тази инфекция включват: внезапна епигастрална болка, гадене, повръщане, диария и уртикария. В доклада се казва, че много остри случаи се диагностицират неправилно и инфекцията става хронична.

Относно новото проучване, авторът Челси Ууд казва:

„Това проучване използва силата на множество други проучвания, за да покаже глобалната картина на промените за период от близо четири десетилетия“.

Много често, инфекцията не се диагностицира, защото се обърква с хранително отравяне.

Повечето професионални готвачи, които работят с морски дарове са обучени да забелязват червея и да го премахват, преди храната да стигне до клиентите, обяснява Ууд. Червеите са дълги до 2 см и лесно могат да се забележат.

Ууд и групата изследователи са разглеждали проведени проучвания относно Анисакис и друг червей, наречен „червей от треска“. Те са се фокусирали върху проучванията, които включват оценки за разпространението на червея в различни моменти от историята, като според тези данни са установили 283-кратно увеличение на Анисакисите.

Рискове при поглъщането на този червей има и при морските бозайници, включително делфини, китове и тюлени. Дори при тях са по-големи, отколкото при хората.

„Един от най-важните изводи от това проучване е, че сега знаем, че съществува този нарастващ риск за здравето на морските бозайници“, казва Ууд. „Не се смята често, че паразитите могат да са причината за намаляването на някои морски бозайници“.

Причината за експоненциалното нарастване на въпросните паразити не е напълно ясна на изследователите, но е възможно пръст в това да има изменението на климата, заедно с други проблеми, като торовете за отглеждане на хранителни вещества, застоялата вода и увеличаването на популациите на определени морски бозайници.

Как да се предпазим от паразита?

Най-сигурният начин е разбира се, като не се консумира сурова риба или други морски дарове.

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва следното за приготвяне на морски дарове:

„Морските дарове трябва да се готвят достатъчно дълго време, до достигане на вътрешна температура от приблизително 63° C.“

Тази температура ще унищожи паразитите, които е възможно да живеят в рибата, която се използва за суши, а и не само.

Важно е да се отбележи, че Анисакис може да се открие при всяка сурова риба. Освен в Япония, където се консумира най-много суши, има много случаи на инфекцията в САЩ, Европа, Южна Америка и други части на света, където е популярно яденето на необработена риба. В Европа най-много са случаите е скандинавските държави.

Източници:
https://www.zmescience.com/science/the-fish-used-for-sushi-has-283-times-more-parasites-than-in-the-1970s/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/gcb.15048
https://www.cdc.gov/parasites/anisakiasis/faqs.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC358121/pdf/cmr00053-0060.pdf

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.