13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Република Коспая: италианското селце, което стана независима държава по погрешка

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Република Коспая: италианското селце, което стана независима държава за почти 400 години по погрешка.

В северната част на Умбрия, Италия, се намира едно малко селце, наречено Коспая. В продължение на четири века, това селце с територия от малко над 3 кв.км. е било независима република. Република без правителство, без закони, без данъци.

Тази особена политическа ситуация възниква по времето на Ренесанса, което прави нещата още по-забележителни. По това време, Италия е била миш-маш от папски владения, семейни имоти и чужди кралства, вплетени в дребни вендета и търговски вражди. Територия без владетел и закони е нещо нечувано.

Как започва всичко

Република Коспая: италианското селце, което стана независима държава по погрешка
Изглед към Коспая

Всичко започва през 1431 г., когато папа Евгений IV, закъсал за пари, тегли заем от 25 хиляди златни флорини от херцога на Флоренция, който управлява в съседство. Девет години по-късно, неспособен да върне заетите пари, папата предлага в замяна градът Борго Сан Сеполкро и неговия окръг в северните папски владения.

И двете страни се споразумяват, че новата граница ще следва курса на малка река, наречена „Рио“, на горен Тибър. Тук се надига един проблем – „Рио“ е доста често срещано име на река. На латински, „Рио“ буквално означава „река“. В цяла Италия има стотици малки потоци, наречени Рио, а в този конкретен район се случва да има два потока, които текат на само половин километър един от друг.

Топографите, наети от папата и херцога, не са били наясно с това, вероятно защото този регион им е бил чужд. Поради тази причина, те очертават границите по най-близката река Рио, без да знаят, че правят грешка. В резултат на това, едно мъничко парче земя, което се намира между двете реки, остава извън юрисдикцията на папата и на Република Флоренция. На тази земя се намира село Коспая.

Селяните от Коспая веднага грабват тази възможност и обявяват селото си за независима република. Това определено засрамва топографите, но поради някаква причина, нито папата, нито херцогът решават да предприемат нещо по въпроса и оставят нещата така. За бездействието на двете страни съществуват само теории, но няма официална информация.

Република Коспая

Република Коспая: италианското селце, което стана независима държава по погрешка
Изглед от високо към Коспая

Коспая придобива независимост през 1440 г. Вместо да създадат правителство, закони, армия и т.н., хората решават да се занимават изцяло само със селско стопанство. Те не плащали данъци, а продуктите си продавали на съседните държави без такси.

Републиката забелязва, че богатството им нараства, след като тютюнът става достъпен в средата на 16 век. Тогава се е смятало, че тютюнът притежава лечебни свойства и се е препоръчвал за лек на почти всичко. По-късно, европейците откриват и пушенето на тютюн за забавление и отпускане.

Вижте още: Мистерията на плащаницата на Вероника

Църквата се опитва всячески да забрани тютюнопушенето, като заплашва да отлъчи всеки, който бива хванат да употребява тютюн.

Поради тази причина, отглеждането на тютюн става доста трудно в Италия, освен на едно място – в Република Коспая. Тя е извън юрисдикцията на папата и не спазва никакви правила и закони.

Съвсем скоро, Коспая става център за отглеждане на тютюн в Тоскана.

Република Коспая: италианското селце, което стана независима държава по погрешка
Старинните къщи в Коспая

Новината за уникалния статут на Коспая се разпространява бързо и започва да привлича повече търговци на тютюн. От безобидно малко селце, Коспая се превръща в леговище на нечестни търговци, които избягват данъци върху всичко – текстил, хранителни стоки, тютюн…

Именно корупцията върху свободата и злоупотребата с икономическата свобода унищожава републиката.

През 1826 г., след 386 години анархия, папата и Великият херцог на Тоскана нахлуват в Република Коспая и разделят територията помежду си.

Хората от Коспая губят свободата си, но не всичко завършва зле. Коспая получава лиценз, с който да продължи да отглежда тютюн, ограничен до половин милион растения годишно. Това е повече от достатъчно, за да се поддържа икономиката на стоте домакинства, които живеят там.

В днешно време, Коспая е едно забравено кътче на Умбрия. Единствените улики за интересната му история са един жълт знак на пътя, който гласи „Бивша Република Коспая“, и надпис над вратата на църквата, който гласи „Силна и вечна свобода“.

amusingplanet

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...