12 C
София
вторник, 2 март, 2021

Рептилианско преклонение? Вижте тези 7, 000 годишни обейдски статуи на рептили

Още новини

При разкопки в Ирак са открити странни фигурки на 7, 000 години. Те изобразяват рептили, но тяхното предназначение е все още неясно.

Тези 7, 000 годишни статуи открити в Месопотамия, люлката на човешката цивилизация, показват странна прилика с модерните изображения на влечугоподобните хуманоиди.

Повечето от статуите са открити в археоложкият обект, наречен Тел ал-Обейд, малка селищна могила в южен Ирак. Тя предхожда изграждането на близкият шумерски град-държава Ур с повече от хиляда години.

Малко се знае за Обейдската цивилизация, но нейното влияние може да се види в много аспекти на шумерската култура. С течение на времето, нейните малки села се развиват в големи градове.

Странните фигурки са открити през 1919 г., по време на първите разкопки на мястото Тел ал-Обейд и оттогава озадачават научната общност.

Както и сами можете да видите, те изобразяват хуманоиди с влечугоподобни характеристики (рептили) като: продълговати глави, бадемови очи и гущерови носове/муцуни. 

Те представляват мъже и жени, като някои от тях изгледа, че имат шлемове на главите. Други са изобразени със скиптри, символ на управляващата класа.

Някои женски фигури изобразяват жени, които кърмят своите бебета.

Въпреки, че археолозите не са напълно сигурни за ролята на тези фигури, повече от тях са съгласни, че фигурките не са използвани с ритуална цел, тъй като изразяват общи дейности като кърменето, например.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново