0.8 C
София
четвъртък, 21 януари, 2021

Равнината на бурканите, Северен Лаос

Още новини

В планините на северен Лаос в провинция Сиангкхуанг се намира равнината на бурканите – огромни каменни буркани, всеки тежащ няколко тона, разпръснати безразборно.

Бурканите се появяват в групи, вариращи от един единствен буркан до няколкостотин в ниските предпланини заобикалящи централната равнина и планинските долини. Има приблизително 3000 буркани разпръснати на 90 места в провинцията.

Plain of Jars, Laos

Всеки буркан е с височина до 3 метра и всички са изсечени от скала, по-често пясъчник, но и гранит и варовик. Всички буркани са декорирани с барелеф. Смята се, че камъните са на 2000 години и равнината е един от най-важните археологически обекти на Югоизточна Азия.

Plain of Jars Site One

Съществуването на „винт“ на бурканите предполага, че отгоре са имали капаци и са се използвали за склад. Има няколко теории относно това, какво са съхранявали в тях. Възможно е да са съхранявали за ферментация оризово вино или да са събирали дъждовна вода по време на сезона на мусоните. 

Jars at Sunset

Откриването на човешки останки като кости и зъби, погребални предмети и керамика около бурканите показва, че тези реликви са били свързани с праисторическите погребални практики.

Plain of Jars Site II

Обектът – равнината на бурканите – е бил открит през 1930 година от френски археолог, но войната и политиката попречили на разкопките около бурканите чак до 1994 г.

Plain of Jars, Phonsavanh

По време на Американската война във Виетнам, много от бурканите са били повредени от американските бомбардировки и все още има тонове невзривен експлозив от войната, което забавя и затруднява изкопните работи.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново