6.6 C
София
сряда, 3 март, 2021

Програма за обезлюдяване на Хаити – островът лежи върху нефтен резерв за милиарди долари

Още новини

Програма за обезлюдяване на Хаити – островът лежи върху нефтен резерв за милиарди долари.

На остров Хаити, една епична катастрофа бе бързо последвана от друга, а народа на островната държава тепърва ще усети последствията от тях.

Островът лежи върху нефтен резерв за милиарди долари. А едни хора имат голям интерес към това и биха направили всичко, за да постигнат желаното.

Хаитяни са спокойни хора, които просто искат да управляват собствения си живот в собствената си земя.

От 2004 г. те трябва да се примиряват с разполагането на хиляди войници от ООН, които окупират земята им и я контролират под прикритието на миро-опазваща мисия.

Техният демократично избран президент Жан-Бертран Аристид бе свален с преврат, когато ООН пристига през 2004 г.

През 2010 г. островът е разтърсен от огромно земетресение, което убива повече от 200 хиляди души, а над милион изгубват домовете си.

Докато хората се възстановяват от последиците на земетресението, по-късно през същата година връхлита урагана Томас. За щастие той не преминава през целия остров, но все пак загиват 20 хаитяни.

Наводненията и свлачищата довършват започнатото от земетресението. Хората се борят с всички сили.

В тази ситуация е нормално да си помислите, че при тези условия може да избухнат епидемии. Това, което не очаквате е, че източникът на тези епидемии, като холерата, е ООН.

Организацията на обединените нации най-накрая призна отговорността си за избухването на холерата, която бушува с пълна сила из острова.

Някои от семействата на загиналите от болестта са завели дела. Но макар и жертвите да са над 10 хиляди души, ООН няма да бъде държана под отговорност за действията си. Това е благодарение на имунитета, който се предоставя на мисиите на организацията.

От 2010 г. насам, 700 000 души са заразени с холера.

В същата година, след като снимки на разрушенията причинени от земетресението стават публично достояние, света започва да събира дарения, достигащи над 10 млрд. долара!

Разбираемо, много хора се опитват да повдигнат въпроса за липсата на каквото и да е развитие на острова или промяна в безработицата от 2010 г. насам.

Някои от тях са чували и историята за Червения кръст, където бяха събрани милиони долари, а се изградиха едва 6 къщи с тях.

Къде отидоха всички дарения?

Това питаха протестиращи хаитяни пред офиса на бившия президент на САЩ Бил Клинтън в Ню Йорк през 2015 г. Всъщност, въпросът е насочен директно към Бил и Фондация Клинтън.

Логично, тъй като тогава Бил Клинтън беше представител на ООН за помощ за Хаити. В същото време Хилари Клинтън, тогава държавен секретар на САЩ, е отговаряла за помощите на САЩ отпуснати за Хаити.

А дали е случайно, че братът на Хилари Хю Родам се появява в Хаити в Консултативния съвет на частната американска компания за проучване и добиване на минерали VCS?

Клинтън и VCS

VCS е една от двете компании с разрешително за добив на злато от острова. Хаити седи върху огромни запази от злато и петрол на стойност над 120 милиарда долара.

По света масово се носеше пропагандата, че острова страда от нестабилни правителства (което беше вярно, но когато острова беше под диктаторски режими).

Това помогна да се запазят някои потенциални инвеститори, без да се задават много въпроси, но Щатите много добре са изчислили залежите на острова за следващите 50 години.

Само количеството петрол би накарало световни производители като Венецуела да изглеждат като чаша вода в сравнение с олимпийски басейн.

Може би сега вече, идеята за обезлюдяване на Хаити не ви звучи толкова налудничава?

Хаити има и други скъпоценности, освен нефт и злато, а именно редкият метал Иридий, който е от съществено значение при изработването на космически кораби.

Докато хаитяни се опитват да се справят с живота след последното бедствие ударило съвсем скоро, а именно урагана Матю (октомври 2016), броят на жертвите се увеличава и в момента е над 900 души.

Докато дарените средства и хуманитарна помощ от цял свят вървят бавно към Хаити, се повдигат важни въпроси.

Възможно ли е всички тези събития да са планирани, мотивирани от властта и парите, независимо от огромните човешки жертви, които взимат?

Извадки от речта през 1997 г. направена в Център Джорджия в Атина, щата Джорджия, от тогавашния държавен секретар Уилям Коен, отнасяща се към Конференцията за тероризма, оръжията за масово унищожение и стратегия на САЩ – част въпроси и отговори:

„Други са привлечени от еко-тероризъм, чрез който могат да контролират земетресения и вулкани дистанционно чрез използването на електромагнитни вълни.“

След това речта продължава с думите:

„Така че има много гениални умове навън, чиято работа е да открият начини, по които могат да причинят терор на други народи. Това е реално и това е причината, поради която трябва да засилим усилията си. Ето защо, това е толкова важно.“

След урагана

След урагана Матю, хаитяни се опитват да се справят с живота, чакайки търпеливо световните дарения и помощи. Приоритет е изграждането на един нормален, доколкото е възможно, живот.

Хаити може да е в позиция да изплати всички дългове и да инвестира в собствена инфраструктура. Но като много от развиващите се страни по света, с изобилие от природни ресурси, „Справедливата търговия“ трябва буквално да означава справедлив обмен, за да може това да се случи.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново