13 C
София
събота, 30 май, 2020

Проект „Хванати за ръце“: Фотограф разкрива защо индийските мъже се държат за ръце

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Изненадваща културна норма преобладава в Индия – индийските мъже се държат за ръце и това не е проблем за никого. Проектът „Хванати за ръце“ ни разкрива част от магията на индийската култура и мъжественост.

Макар мъжествеността да е строго определена и хомофобията доста разпространена в страната, тази практика се среща толкова често, че даже не се забелязва.

Британският фотограф Винсент Долман, който работи предимно със знаменитости и модели, счита този жест за възхитително неконвенционален и в интересен контраст със Запада, където хомофобията и културните норми правят този вид физически контакт табу.

Долман, който е снимал знаменитости като Риана и Еминем, пътува до Индия всяка година, в продължение на десетилетие. При завръщането си от неотдавнашно пътуване, той се натъква на снимка, която е направил, в която се виждат двама мъже, хванати за ръце до Портата на Индия, в Мумбай.

Очарован от това, Долман решава да се върне, за да разбере повече за тази културна черта.

Снимки от проекта „Хванати за ръце“

През юни 2018 г., той прекарва седмица в Мумбай, снимайки стотици мъже от различни възрасти, държащи се за ръце. Резултатът е новият му проект „Хванати за ръце“ – 15 снимки, които улавят уникалният характер на индийския живот, и мъжественост.

„Отне ми няколко дни, за да влезна във форма и да направя първите си добри снимки. Просто бях на грешните места и по грешното време от деня“, споделя фотографът през Nextshark.

„Започнах да излизам по-късно през деня, когато слънцето залязваше, и ходих най-вече по плажовете, големите площади, крайбрежните алеи и парковете“, допълва фотографът на звездите.

След няколко снимки, Долман решава да попита няколко мъже, защо се държат за ръце, но те остават озадачени.

„…те ме погледнаха, сякаш ги попитах някакъв глупав въпрос и просто ми отвърнаха: „ние сме най-добри приятели“, споделя фотографа.

„Това е приятелство, индийските мъже го правят без да се замислят…намирам го за много красиво. Това е доста нежен и приятен жест“, казва Долман през Quartz.

„Снимките са огледало към Западнато общество, казвайки, вижте какво загубихме. Ние просто не сме такива един с друг, и е много тъжно.“

Този жест е често срещан и при жените. Той показва едно дълбоко приятелство.

В бъдеще, Долман обмисля да разшири проекта, като включи и мъже от други части на Индия, включително Хималаите.

Проектът „Хванати за ръце“ е номиниран за наградата за фотография и устойчивост Prix Pictet за 2019 година.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...