-4 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Природен феномен оцветява езерото Пирамида, Невада в тюркоазено

Още новини

Веднъж на всеки 7 – 10 години, езерото Пирамида в Невада, САЩ променя цветът си от тъмносин в тюркоаз. Това се дължи най-вероятно на цъфтенето на водораслите, а събитието се нарича „избелване“.

Езерото се намира в индиански резерват, на около 65 км от град Рино, Невада и е известно именно с това, че се „избелва“ на всеки 10 години, приблизително. В продължение на няколко седмици, водата започва да става светлосиня, тюркоазена, а в редки случаи дори и бяла. Това спонтанно утаяване на калциев карбонат е добре документирано, но не толкова добре изучено.

The 'Whiting' event is covering most of Pyramid lake now, more than this satellite view depicts.

Публикувахте от Pyramid Lake Fisheries в Понеделник, 10 август 2020 г.

Всички учени знаят, че допринасящи фактори са висока температура на водата, цъфтеж на водорасли и повишени концентрации на калции. Интересен факт е, че въпросното избелващо събитие не е опасно за обитателите на езерото. Това обаче не може да се каже за живота на сушата, включително за хората…

„В момента в езерото Пирамида се случва токсичен цъфтеж на водорасли. Водните проби от 22 юли 2020 г., показват опасни за човека нива на цианотоксин“, пишат от резервата в Туитър.

Те добавят, че влизането в тюркоазената вода може да причини кожни обриви, дразнене на очите, диария и повръщане. Езерото е затворено за туристи от началото на пандемията от COVID-19.

Експертите твърдят, че животните могат да изпаднат в конвулсии или дори да умрат, ако бъдат изложени на токсичните водорасли във водата и призовават всички хора, които все пак решат да отидат до езерото, да не вземат със себе си домашните си любимци.

Сателитни снимки показват, че избелването започва от единият край на езерото и постепенно се разпространява и превръща тъмносинята вода в тюркоазена. Водата вече е изцяло погълната от красивият цвят, а учените все още не знаят колко време ще продължи това събитие.

Снимки на необичайното събитие станаха хит в Интернет, а много хора сравняват езерото с тропически дестинации, като Малдивите. Но въпреки че изглежда красиво, важно е да се запомни, че влизането във водата на езерото може да причини сериозни вреди на хората и животните.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново