16 C
София
петък, 10 юли, 2020

„Предупреждение към човечеството“: Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

„Предупреждение към човечеството“: Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените.

Половината от 1 милион животински и растителни видове, които са пред изчезване, са насекоми. Тяхното изчезване може да бъде катастрофално за човечеството, заявяват учени в „предупреждение към човечеството“.

„Настоящата криза с изчезването на насекомите е особено тревожна“, казва Педро Кардосо, биолог във Финландския природонаучен музей и водещ автор на проучването.

„И все пак, това, което знаем, е само върхът на айсберга“, казва той пред AFP.

Изчезването на насекоми, които летят, пълзят, бръмчат, скачат и ходят по вода е част от масово изчезване на видовете, едва шестото за последните половин милиард години.

Последното масово изчезване е било преди 66 милиона години, когато пада астероида, който заличава динозаврите и повечето други форми на живот.

Разликата е, че днес сме виновни ние.

„Човешката дейност е отговорна за почти всички спадове в популацията на насекомите и тяхното изчезване“, казва Кардосо пред AFP.

Основните причини са намаляващите и влошени местообитания, последвани от широкото използване на инсектициди – и инвазивни видове.

Вижте още: Северна Америка е загубила почти 30% от популацията си на птици само за 49 години

Свръхексплоатация – повече от 2000 вида са по някакъв начин част от човешката диета – климатичните промени също оказват влияние.

Наблюдава се голямо намаление на броя на пеперудите, бръмбарите, мравките, пчелите, осите, мухите, щурците и водните кончета, което оказва много по-големи последствия за света, от самата им смърт.

„С изчезването на насекомите губим много повече от самите видове“, казва Кардосо.

„Много видове насекоми са жизненоважни, защото извършват дейности, които са незаменими“, включително опрашване, борба с вредителите и екологично рециклиране.

„Горещи точки“ на биоразнообразие

Работата, която вършат тези насекоми се оценява на 57 млрд. долара (52 млрд. евро) годишно само в Съединените щати, сочат по-ранни изследвания.

В световен мащаб, културите, които се нуждаят от опрашване имат икономическа стойност между 235 и 577 млрд. долара годишно, според Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги.

Много животни разчитат на насекомите, за да оцелеят.

Рязък спад в броя на птиците в цяла Европа и САЩ, например, е свързан със спада на популациите от насекоми, заради употребата на пестициди.

Според учените, има поне 5,5 милиона вида насекоми. Само една пета от тях са идентифицирани.

„Броят на застрашените и изчезнали видове е ужасно подценен, защото много от тях са редки или неописани“, казва Кардосо.

До 10% от всички видове насекоми са изчезнали от индустриалната ера досега – за около 200 години.

Половината от местните видове растения и гръбначни животни се намират в само 36 „горещи точки“ на биоразнообразие, които покриват 2,5% от земната повърхност.

„Тези горещи точки вероятно приютяват сходен процент от ендемични видове насекоми“, се казва в проучването, озаглавено „Предупреждение на учените към човечеството за изчезването на насекомите“, публикувано в Biological Conservation.

Преди четвърт век, учените издадоха „предупреждение към човечеството“ за срива на природата. През 2017 г., те издадоха второ предупреждение, подписано от 15 000 учени.

Едновременно с публикуването на новия доклад, учените издадоха и „Решения за човечеството за опазване на насекомите„, със съвети как човечеството може да опази насекомите и да живеем с тях устойчиво.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...