3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

„Предупреждение към човечеството“: Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

„Предупреждение към човечеството“: Спрете да убивате насекомите, преди да е станало късно, съветват учените.

Половината от 1 милион животински и растителни видове, които са пред изчезване, са насекоми. Тяхното изчезване може да бъде катастрофално за човечеството, заявяват учени в „предупреждение към човечеството“.

„Настоящата криза с изчезването на насекомите е особено тревожна“, казва Педро Кардосо, биолог във Финландския природонаучен музей и водещ автор на проучването.

„И все пак, това, което знаем, е само върхът на айсберга“, казва той пред AFP.

Изчезването на насекоми, които летят, пълзят, бръмчат, скачат и ходят по вода е част от масово изчезване на видовете, едва шестото за последните половин милиард години.

Последното масово изчезване е било преди 66 милиона години, когато пада астероида, който заличава динозаврите и повечето други форми на живот.

Разликата е, че днес сме виновни ние.

„Човешката дейност е отговорна за почти всички спадове в популацията на насекомите и тяхното изчезване“, казва Кардосо пред AFP.

Основните причини са намаляващите и влошени местообитания, последвани от широкото използване на инсектициди – и инвазивни видове.

Свръхексплоатация – повече от 2000 вида са по някакъв начин част от човешката диета – климатичните промени също оказват влияние.

Наблюдава се голямо намаление на броя на пеперудите, бръмбарите, мравките, пчелите, осите, мухите, щурците и водните кончета, което оказва много по-големи последствия за света, от самата им смърт.

„С изчезването на насекомите губим много повече от самите видове“, казва Кардосо.

„Много видове насекоми са жизненоважни, защото извършват дейности, които са незаменими“, включително опрашване, борба с вредителите и екологично рециклиране.

„Горещи точки“ на биоразнообразие

Работата, която вършат тези насекоми се оценява на 57 млрд. долара (52 млрд. евро) годишно само в Съединените щати, сочат по-ранни изследвания.

В световен мащаб, културите, които се нуждаят от опрашване имат икономическа стойност между 235 и 577 млрд. долара годишно, според Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги.

Много животни разчитат на насекомите, за да оцелеят.

Рязък спад в броя на птиците в цяла Европа и САЩ, например, е свързан със спада на популациите от насекоми, заради употребата на пестициди.

Според учените, има поне 5,5 милиона вида насекоми. Само една пета от тях са идентифицирани.

„Броят на застрашените и изчезнали видове е ужасно подценен, защото много от тях са редки или неописани“, казва Кардосо.

До 10% от всички видове насекоми са изчезнали от индустриалната ера досега – за около 200 години.

Половината от местните видове растения и гръбначни животни се намират в само 36 „горещи точки“ на биоразнообразие, които покриват 2,5% от земната повърхност.

„Тези горещи точки вероятно приютяват сходен процент от ендемични видове насекоми“, се казва в проучването, озаглавено „Предупреждение на учените към човечеството за изчезването на насекомите“, публикувано в Biological Conservation.

Преди четвърт век, учените издадоха „предупреждение към човечеството“ за срива на природата. През 2017 г., те издадоха второ предупреждение, подписано от 15 000 учени.

Едновременно с публикуването на новия доклад, учените издадоха и „Решения за човечеството за опазване на насекомите„, със съвети как човечеството може да опази насекомите и да живеем с тях устойчиво.

Последвайте ни в социалните ни мрежи
 Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...