Пожарите в Австралия създават сухи светкавични бури и огнени торнада. Какво се случва? – по текст на Свободна Европа / www.svobodnaevropa.bg.

Горските пожари, които бушуват в Австралия, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Това предупреди в събота противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс, цитирана от „Ройтерс“.

В текста се посочва и конкретното място на горящите храсти, дървета и изсъхнали треви – на по-малко от 300 км южно от Сидни.

„Над пожара Къроуън пламъците са оформили гръмотевична буря. Ситуацията е много опасна. Следете положението около вас и предприемайте съответните действия“, се казва в инструкциите на службата, разпространявани в социалните мрежи.

Вижте още: Ирландия си е поставила за цел да засади 440 милиона дървета до 2040 година

Причина за появата на редкия климатичен феномен е сформирането на така наречените „огнедишащи облаци“. Те са подобни на познатите ни купесто-дъждовни облаци, но са предизвикани от наличието на изключително много изгорели газове в атмосферата, пише Ройтерс. Тези облаци влияят на пожарите на земята по непредвидими начини, което прави ситуацията още по-трудна за овладяване.

Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия, според международните медии.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6 000 квадратни километра земя. До момента има 23 жертви като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност.

Половин милиард животни са умрели в пожарите в Австралия, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни.

Последвайте ни в социалните ни мрежи 
Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс
Заглавна снимка: кадър от видео на Global News
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.