13 C
София
събота, 30 май, 2020

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Дванадесет хиляди кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ – хората, които ще върнат човека на Луната.

Резултатите са на лице и не е изненада, че толкова много хора искат да бъдат астронавти в НАСА. „Поколението на Артемида“ е нов клас астронавти, които ще работят към агенцията с мисия да върнат хората на Луната и да продължат към Марс.

Това е второто най-голямо количество заявления, които космическата агенция е получавала, заявиха служители на НАСА.

„Ние влязохме в смела нова ера на космическите проучвания с програмата „Артемида“ и сме развълнувани от факта, че толкова много американци кандидатстват да се присъединят към нас“, казва Джим Брайдънстин, администратор на НАСА.

„Астронавтите от новото поколение ще ни помогнат да изследваме повече от Луната и ще ни отведат до Червената планета„.

„Поколението на Артемида“

Когато НАСА отправи призив за ново поколение астронавти през февруари, очакването вече беше голямо. След десетилетия летене в ниска земна орбита, НАСА отново отправя поглед към Луната със своята програма „Артемида“, която има за цел да изпрати първата жена и следващият мъж на Луната до 2024 г. Космическата агенция се надява да продължи към Марс през 30-те години на 21 век.

НАСА започна да приема заявления на 2 март и приключи на 31 март. Космическата агенция получи заявления от всички 50 щата, окръг Колумбия и четири територии на САЩ. Това е второто най-голямо количество заявления след рекордните 18 300, които НАСА получи през 2016 г., за най-новия си клас астронавти (завършил през януари).

„За този кръг от приложения, НАСА увеличи изискванията си за образование, като премина от бакалавърска степен към магистърска степен по наука, технологии, математика или инженерна област“, съобщават от агенцията. „Освен това, срокът за кандидатстване беше съкратен от два месеца на един“.

Селекция

Сега идва по-трудната част, а именно да се изберат най-подходящите хора, които в бъдеще да кацнат на Луната, а защо не и на Марс.

Очаква се НАСА да обяви окончателните си селекции за новия клас астронавти в средата на 2021 година. След като бъдат избрани, кандидатите ще прекарат следващите две години и половина в обучение за космически полет и след това ще трябва да чакат да бъдат избрани за космически екипаж.

С оглед на всичко това, вероятно те няма да участват в мисията за завръщане на Луната през 2024 г. За там ще бъдат избрани вече обучени астронавти и с опит.

Но новите астронавти няма бъдат оставени без работа, те със сигурност ще участват в мисии до Международната космическа станция на частни космически кораби като Crew Dragon на SpaceX и капсулата Starliner на Боинг.

В момента НАСА разполага с 48 активни астронавти и е обучила 350 астронавти от 60-те години досега.

Все още не е ясно колко души от всички 12 000 кандидати ще бъдат избрани, но можем да придобием представа, имайки предвид, че от предишните 18 300 кандидати агенцията избра само 12.

Space

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...