13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Последният бургер на Макдоналдс, продаден в Исландия, току-що навърши 10 години – и все още изглежда доста добре

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Последният бургер на Макдоналдс, продаден в Исландия, току-що навърши 10 години – и все още изглежда доста добре.

Исландия е сред малкото страни в света, в която Макдоналдс не успя да просперира. Гигантът в областта на бързото хранене затвори последният си ресторант в северноевропейската държава преди десетилетие, но последният продаден бургер е запазен и до днес.

Освен това, изглежда изненадващо (или не!?) добре.

На 31 октомври 2009 г., Хьорсун Смарасон е поръчал последният бургер на Макдоналдс, след което ресторантът затваря. Подобно на много от нас, той също е чул слухове, че храната на Макдоналдс не се разгражда. Затова решава, че последният бургер продаден в страната му ще бъде запазен. Така ще разбере дали е истина този слух, или са просто празни приказки.

Той слага въпросният бургер, заедно с порция пържени картофи, в найлонов плик и го оставя недокоснат за цели три години.

„Реших да купя този бургер, заради историческата му стойност, тъй като Макдоналдс затваряше“, казва Смарасон пред AFP.

Вижте още: 10 бързи факти за Макдоналдс, които трябва да знаете

„Бях чувал, че бургерите им не се разлагат, така че просто исках да видя дали е вярно или не.“

След като изминават тези три години, а бургерът изглежда все толкова добре, Смарасон го предава на Националния музей на Исландия. Там прекарва известно време, но след това го местят в Snotra House – хостел в южна Исландия, където е изложен и днес в стъклена витрина.

Бихте си помислили, че един хамбургер няма да привлече толкова внимание, но грешите. Собственикът на Snotra House твърди, че хора от цял свят го посещават, само за да видят последната поръчка на Макдоналдс в Исландия. Той става толкова популярен, че инсталират уеб камера, която излъчва бургера на живо. Хората могат да влезнат по всяко време и да видят в какво състояние е бургера.

Исландският хотел твърди, че получава до 400 хиляди посещения всеки ден

Последният бургер на Макдоналдс, продаден в Исландия, току-що навърши 10 години - и все още изглежда доста добре
Снимка: AFP / ANGELIKA OSIEWALSKA

Въпреки че 10-годишният бургер е сензация и носи доста пари на Snotra House, това е доста лоша реклама за Макдоналдс. Какво ли се съдържа в този бургер, че той успява да се съхрани за цели 10 години?

Разбира се, от веригата за бързо хранене излязоха с официално изявление, което обяснява, че „в правилната среда и нашите бургери, както повечето други храни, могат да се разградят“ и че е нужна „специфична влага“, за да се случи това. Не звучи много сериозно, нали?

„За да се случи разлагането, вие се нуждаете от определени условия – конкретно влага. Без достатъчно влага – или в самата храна, или в околната среда – бактериите и плесените може да не възникнат и следователно разграждането е малко вероятно“, заявява гигантът в бързото хранене.

Вижте още: Вижте какво причинява един хамбургер на Макдоналдс!

Говорителят на Snotra House потвърждава, че освен втвърдяването на бургера, храната изобщо няма признаци за разлагане.

Това не е първият подобен експеримент. Карън Ханрахан прави подобен експеримент. Тя си купува бургер през 1996 г. и го пази цели 14 години. Познахте ли какво се е случило с него? Не е помръднал.

Сали Дейвис, фотограф от Ню Йорк, също прави такъв експеримент през 2010 г. Тя заснема бургер с картофки всеки ден, в рамките на 6 месеца. Въ видеото, тя пише, че храната не се е развалила, нямало е лоша миризма, нямало е какъвто и да е знак, че храната се разваля.

Според Макдоналдс обаче, явно във всеки експеримент е липсвала така необходимата влага.

odditycentral

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...