14.2 C
София
петък, 10 юли, 2020

Почти всяка държава на света е кръстена на едно от тези 4 неща

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Почти всяка държава на света е кръстена на едно от тези 4 неща. Можете ли да се досетите за две от тях?

Винаги се чувстваме патриотично, когато чуем името на страната си. Особено, когато чужди медии споменат с нещо хубаво нашата родина. Това ни кара да се чувстваме горди. Но замисляли ли сте се, какво означават имената на някои държави? Защо са кръстени така?

Според проучване, направено от Quartz, чрез информация от „Оксфордски кратък речник с имена на световни места“, почти всяка държава на света е кръстена на едно от тези четири неща.

1. Характеристика на земята

Около една четвърт от страните по света са получили имената си от някакво описание на земята, която заемат.

Примери:

Исландия – в превод „ледена страна“. Въпреки че ирландски монаси са първите заселници на острова, норвежец на име Надод (или Нададор) е човекът, който кръщава острова Snæland или „снежна земя“, защото е валяло сняг, когато за първи път стъпва на острова. В последствие името се изменя на Исландия.

Гренада – островната държава е кръстена така, защото испанските моряци са решили, че пейзажът наподобява Гранада в Испания.

Гватемала – името не е с изяснен произход, но се смята, че произлиза от ацтекската дума „Quauhtemallan“, което означава „земя на много дървета“ или „земя на орела“.

Бенин – по време на колониалния период, страната се е казвала Дахомей. На 30 ноември 1975 г., страната приема името Бенин, което идва от Бенинския залив.

Бразилия – вероятно името „Бразилия“ идва от португалската дума за бразилско дърво – pau-brasil, което някога е растяло по цялото бразилско крайбрежие.

2. Изток, запад, някъде по средата

Въпреки че е леко обвързана с предната категория, тази е доста по-специфична. Според Quartz, поне 25 държави са кръстени според тяхното разположение.

Примери:

Австралия – от латинското australis, „южен“. След откриването си, Австралия започва да се нарича Terra Australis, което означава „южна земя“.

Япония – името идва от японската дума 日本, която се произнася Нихон или Нипон. В буквален превод, думата означава „произход на слънцето“. От тук идва и популярния западен епитет „Земята на изгряващото слънце“.

Норвегия – името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Днешното име на Норвегия на норвежки език е Norge, което в стария език означава „надълго по брега“ или „надълго по морето“.

Източен Тимор – наименованието на тази държава произлиза от думата „тимур“, означаваща „изток“ на малайски и индонезийски. „Леще“ означава „изток“ на португалски. Официалното наименование на Източен Тимор е Демократична република Тимор-Леще.

Еквадор – на испански: República del Ecuador, в буквален превод Република на екватора.

3. Племена, кралства, етнически групи

Една трета от всички страни в света са кръстени на племената, които са ги създали и населявали.

България – страната ни получава своето име от народа, който я създава и населява – българите. България – земя на българите.

Франция – страната получава името си от франките, които са германски племена и идват от Фризия. Те се заселват в късната Римска империя като федерати.

Унгария – на унгарски Magyarország, съставено от magyar („унгарски“) и ország („страна“). Думата magyar идва от magyeri („маджари“), едно от седемте главни полуномадски унгарски племена, които се установяват в Централна Европа в края на IX век.

Някои държави имат имена, които описват хората, които ги населяват, като например: Буркина Фасо, създадена през 1984 г., означава „земя на честните хора“. Папуа Нова Гвинея получава името си от малайската дума „папуа“, която означава „къдрави мъже“.

4. Държави, кръстени на хора, най-вече на мъже

Според Quartz, има още поне 25 държави, които са кръстени на някакъв важен човек – който в почти всички случаи е мъж.

Съединени американски щати – страната е кръстена в чест на италианския изследовател Америго Веспучи, който се смята, че е „открил“ Америка.

Филипини – Филипините са кръстени на испанския крал Филип II, който управлява през 16 век.

Боливия – страната е кръстена на латиноамериканския революционер, генерал и политик Симон Боливар.

Колумбия – страната получава името си от фамилията на италианския навигатор Христофор Колумб.

Разбира се има и държави с доста мистериозни имена. Малта може да означава „убежище“ или „пчели“, а Непал може да означава „начало на новата ера“, „централна страна“, „свято място“ и други. Произходът на имената на Сирия и Палау е също неизвестен. Въпреки някои изключения, можем да кажем, че почти всяка държава попада в една от изброените по-горе категории.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...